Cum faci cea gustoasă mâncare de urzici?

Cea mai gustoasă mâncare de urzici. Unul dintre cele mai populare preparate la începutul primăverii este mâncarea de urzici. Pe lângă gustul minunat pe care îl are, preparatul are și un aport nutritiv foarte bun.

Urzicile reprezintă o bogată sursă de vitamine și minerale esențiale. Datorită concentrației lor ridicate de fier, calciu, vitamina A și vitamina C, aceste plante sălbatice devin un adevărat tonic pentru sănătate.

Urmarea unei diete regulate cu urzici poate să sprijine creșterea concentrației de hemoglobină, consolidarea sistemului imunitar și menținerea sănătății oaselor.

Beneficiul semnificativ al incluziunii urzicilor în dietă constă în proprietatea lor diuretică și detoxifiantă.

Sprijină eliminarea toxinelor din corp, contribuind la menținerea sănătății sistemului digestiv. De asemenea, se presupune că urzicile dețin proprietăți antiinflamatorii și pot contribui la echilibrarea nivelului de glucoză în sânge.

Urzici
Urzici/SURSA FOTO: Dreamstime

Mâncarea de urzici este inconfundabilă

Mâncarea preparată din urzici atrage atenția nu doar prin virtuțile ei pentru sănătate, ci și datorită gustului autentic și inconfundabil.

Prepararea mâncării cu urzici este simplă și accesibilă pentru oricine. Urzicile se curăță și se spală bine, apoi se fierb rapid timp de 2-3 minute pentru a elimina eventualele substanțe iritante.

Într-o tigaie, se încălzește o lingură de unt, iar când acesta se topește, se adaugă ceapa tocată fin pentru a se căli ușor.

Urmează adăugarea urzicilor, mărunțite în prealabil cu blenderul, alături de usturoiul mărunțit, măslinele, roșiile uscate, un praf de chilli, sare și piper după gust.

Se lasă la foc mediu timp de aproximativ 8 minute.

Beneficiile pentru sănătate ale urzicii

Ameliorarea artritei

S-a constatat că frunza de urzică ajută la ameliorarea durerilor și inflamațiilor articulare.

Câteva studii au arătat că oamenii au avut mai puține dureri articulare atunci când frunzele de urzică au fost aplicate pe zona afectată sau când au luat un extract din frunze împreună cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina.

Avem nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste efecte. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a folosi frunze de urzică pentru artrită.

Managementul zahărului din sânge

Frunza de urzică conține un compus numit UD-1 care pare să acționeze ca insulina în organism. Dar există rezultate contradictorii ale cercetărilor cu privire la faptul că urzica scade nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet.

Sănătate respiratorie mai bună

Urzica a fost folosită de mult timp în medicina populară pentru a ajuta în cazul alergiilor sezoniere și a altor afecțiuni respiratorii ușoare.

Oamenii de știință cred că acest lucru se poate datora capacității urzicii de a reduce histaminele pe care corpul nostru le creează atunci când reacționează la un alergen.

Totuși, avem nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

Sănătatea prostatei

Frunza de urzică este o sursă bună de calciu și alte minerale, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de boli de rinichi, osteoporoză și alte afecțiuni grave.

De asemenea, este bogată în multe vitamine, cum ar fi vitamina C, care este un ajutor puternic pentru sistemul imunitar. Poate chiar să protejeze împotriva diferitelor tipuri de cancer.

Frunza de urzică conține, de asemenea, vitamina A, care este necesară pentru sănătatea ochilor.