Prim-ministrul britanic Boris Johnson a dat asigurări miercuri că Regatul Unit va dispune până la 1 iunie de un sistem eficient pentru identificarea contacţilor bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus, informează AFP.

Acest dispozitiv se află în centrul strategiei executivului britanic de a trece la o relaxare netă a izolării în vigoare de aproape două luni în ţară, a doua cea mai îndoliată din lume după SUA.

În faţa Parlamentului, liderului opoziţiei Keir Starmer (laburist) a făcut presiuni asupra şefului guvernului, subliniind că ţara este fără „un sistem efectiv de trasare” a contacţilor de „aproape zece săptămâni (…) într-o perioadă critică”.

„Sistemul va fi gata până la 1 iunie”, a spus Boris Johnson, afirmând că 24.000 de persoane care se vor ocupa de această monitorizare au fost deja recrutate şi că acestea vor fi 25.000 până la 1 iunie. Aceste persoane vor fi în măsură să identifice contacţii a „10.000 de cazuri pe zi”, a dat asigurări prim-ministrul, care este criticat dur pentru modul în care a gestionat pandemia.

Dispozitivul guvernului se bazează pe o aplicaţie, în prezent testată pe insula Wight, a cărei utilizare la nivel naţional a fost iniţial anunţată până la sfârşitul lunii.

Regatul Unit a înregistrat circa 41.000 de decese legate de SARS Cov-2, notează AFP, conform Agerpres.