Pentru a convinge banca să accepte o păsuire de la plata datoriei, clienţii trebuie să aducă o serie de acte doveditoare. Uneori însă instituţiile pot refuza să acorde această facilitate.

Deşi băncile îndeamnă clienţii la discuţii atunci când nu-şi mai pot plăti ratele, există situaţii în care refuză în continuare să restuctureze împrumuturile. Dacă intenţionaţi să aplicaţi această soluţie pentru a achita rate mai mici, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi care vă vor creşte şansele ca banca să accepte solicitarea.

În primul rând, trebuie să prezentaţi o adeverinţă de salariu care să ateste faptul că venitul v-a scăzut, comparativ cu lunile precedente. În cazul în care v-aţi pierdut serviciul, trebuie să aduceţi hotărârea de concediere. Contează foarte mult şi dacă aveţi un contract de închiriere a locuinţei, dar şi dacă aveţi alte persoane în întreţinere, în general minori, pentru care trebuie să aduceţi dovezi.

Următorul pas este să vă conformaţi la celelalte solicitări ale băncii. Însă, chiar dacă îndepliniţi toate aceste condiţii, există riscul să fiţi refuzat. Ca să vă lămuriţi, cereţi în scris confirmarea cererii.

Ore de aşteptare

Alexandra M. are un credit luat de la Piraeus Bank şi recent a rămas fără locul de muncă. Ea a mers la bancă pentru a-şi restructura creditul. „Am fost să fac restructurare de rată, pe o perioadă de un an. Mi-au cerut adeverinţă care să dovedească faptul că nu mai lucrez şi o procură notarială. Le-am dus pe data de 23 iunie. Am stat la bancă patru ore”, ne povesteşte Alexandra.

Actele au fost trimise prin fax către centrală, iar în jurul orei 12.00 primeşte răspuns că s-a aprobat şi trebuie să semneze actul adiţional. Fiind convinsă că a rezolvat problema şi că rata a scăzut la 100 de euro, ea a plecat în străinătate în căutarea unui job.

„Acum am aflat că de fapt rata este tot 220 de euro. Şi de câteva zile sun din afara ţării, încercând să aflu ce s-a întâmplat, pentru că nu am cum să plătesc atâţia bani în condiţiile de faţă”, spune ea.

Procedură pe genunchi

Cam la fel a păţit şi George A. cu cele două credite pe care le are. „După ce la Credit Europe (CEB) m-au plimbat după acte şi-mi cereau în fiecare zi altele, nu mi-au acceptat cererea şi nici n-au vrut să-mi spună de ce. Aveam o rată la UniCredit Ţiriac de 400 de lei, care acum este 200 de lei (restructurată), iar la Credit Europe a rămas în continuare de 205 euro”, spune George.

El ne-a povestit că a fost trimis de creditorii turci să aducă un contract de muncă doveditor că i-a scăzut salariul şi contract de chirie, având în vedere că avea o si tuaţie mai deosebită în acele zile.