Jocul era mult mai complicat, iar desfășurarea lui începuse de ceva timp.

Ludovic Orban a avut ca prim obiectiv înlăturarea generalului în rezervă Nicolae Ciucă din fruntea listei cu posibilii nominalizați. Ca premier interimar, Generalul se manifesta deja extrem de agresiv față de ceea ce se putea numi Moștenirea Orban. Decapitarea rapidă omului de încredere al lui Orban, Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase, sigilarea biroului acestuia și înlăturarea tuturor celor care erau apropiați de președintele PNL a fost un semnal extrem de clar că Nicolae Ciucă nu are de gând să fie un partener supus. Sau cel puțin nu avea de gând să se subordoneze lui Ludovic Orban.

Acesta era oricum mult mai apropiat de președintele Klaus Iohannis, pentru că așa cum spunea unul din invitații lui Gâdea structura de militar a lui Nicolae Ciucă nu înseamnă numai că dă ordine, ci și că ascultă de ordine. Numai că acestea trebuie să vină de la o persoană pe care s-o considere ierarhic superior. În această categorie se califica mult mai mult Klaus Iohannis, comandant suprem al forțelor armate, decât Ludovic Orban, civil neinstruit. Așa că s-a declanșat operațiunea de demonizare a premierului interimar. Reușită destul de rapid.

Imediat după aceea Ludovic Orban a obținut în forul de conducere al liberalilor un vot pentru Florin Cîțu, spunându-ne povestea cu bilețele scrise în cabinetul președintelui României. Misiune îndeplinită!

În realitate, printr-o manevră abilă, Ludovic Orban a preluat conducerea negocierilor politice, fiind liderul echipei care va discuta cu USR-PLUS și UDMR, dar și a programului de guvernare, unde l-a numit pe Ionel Dancă responsabil.

Este o victorie a lui Ludovic Orban? Pot spune cu fermitate că da, iar confirmarea a venit prin mesajul postat azi-noapte de Ionel Dancă. Citiți-l mai jos:

„Florin Cîțu, propunerea lui #LudovicOrban pentru Prim-ministru, susținută de #PNL și de Președintele #KlausIohannis. Începem negocierile pentru o nouă majoritate parlamentară și un nou Guvern. Voi fi la susținere, ca de obicei, pentru Florin Cîțu în echipa de negociere #PNL pentru programul de guvernare. #EchipaOrban #UnNouInceput #RomaniaLiberala

Mesajul-cheie? Echipa Orban, un nou început…

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea