Raed Arafat, secretar de stat în MAI şi unul dintre apropiaţii PSD, s-a dus miercuri la Parlament cu scopul de a-l convinge pe liderul social-democrat Marcel Ciolacu să voteze prelungirea stării de alertă.

Întâlnirea a avut loc miercuri dimineaţă în biroul lui Ciolacu. PSD nu este însă de acord cu prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, pe motiv că numărul de îmbolnăviri nu a crescut îngrijorător.

Două posibile variante

În consecință, social-democraţii vin cu două soluţii: fie cu o lege care să prevadă faptul că masca şi distanţarea socială rămân obligatorii şi după 17 iunie, fie votează prelungirea stării de alertă, dar nu în forma dorită de Guvern, ci modificată substanţial în Parlament, astfel încât să rămână foarte puţine restricţii.

În urma discuţiei cu Raed Arafat, liderii PSD au decis că purtarea măştii sanitare şi distanţarea socială trebuie să rămână în vigoare încă o perioadă, pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus.

Prin urmare, Marcel Ciolacu intenţionează să discute cu premierul Ludovic Orban pe tema unui proiect de lege care să înlocuiască starea de alertă. Astfel, masca şi distanţarea socială (în spaţii închise, în transportul public şi la terase) să rămână obligatorii încă cel puţin o lună, informează adevarul.ro, citând surse din conducerea PSD.

Posibilitatea adoptării de măsuri coercitive

În acelaşi proiect legislativ, Parlamentul va introduce posibilitatea ca Guvernul să ia măsuri coercitive – fie prin hotărâre de guvern, fie prin OUG – doar în judeţele în care vor apărea noi focare, dacă vor apărea.

Astfel, din punct de vedere politic, Guvernul Orban ar fi responsabil în continuare pentru gestionarea pandemiei, nu Parlamentul dominat de majoritatea PSD.

O a doua variantă ar fi prelungirea stării de alertă, însă nu în forma dorită de Guvern, ci amendată de PSD în Parlament, astfel încât să fie înlăturate toate restricţiile, mai puţin masca şi distanţarea socială.

Legislativul e în dezacord cu Executivul

Practic, PSD ar rescrie hotărârea de Guvern prin care s-ar prelungi starea de alertă, susţin sursele citate.

Starea de alertă a intrat în vigoare pe 18 mai pentru o perioadă de 30 de zile. Teoretic, prima zi de libertate ar fi 17 iunie. Până atunci Guvernul Orban va adopa o hotărâre prin care va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, cu mai puţine restricţii.

Hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă trebuie aprobată de Parlament în termen de cinci zile. Cum Legislativul e în dezacord cu Executivul, hotărârea de Guvern va înceta să producă efecte cel târziu pe data de 21 iunie.

Până atunci, Parlamentul fie vine cu o nouă lege, fie modifică din temelii hotărârea de Guvern PNL