Banca Naţională a pus pauză reducerilor de dobândă anul trecut din cauza crizei politice, a mărturisit Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul unei conferinţe de presă.

Isărescu este de părere că perspectivele de revenire pe plus a economiei au fost întârziate de criza politică din ultimele şase luni şi a sugerat că, din cauza crizei politicie şi BNR a fost nevoite să menţină în vigoare politici mult mai restrictive. „Cred că reducerile de dobândă sunt tot de recuperare a unor întârzieri”, a declarat Isărescu.

Banca Centrală a redus dobânda de politică monetară la 7%, la începutul săptămânii. Guvernatorul BNR susţine că unul prin reducerea dobânzii a dorit să taie din avansul dobânzii reale (calculată ca diferenţă dintre dobânzile nominale şi tata inflaţiei).

„Ne-am uitat şi la rata reală. Nu vrem să rămânem cu dobânzile foarte sus din punct de vedere al ratei reale”, a declarat Isărescu.

În condiţiile în care, BNR estimează pentru 2010, o rată a inflaţiei de 3,5%, rata reală, în cazul dobânzii de 7% ar fi de aproape 3,4%. O rată reală mai mare faţă de randamentele oferite de alte plasamente ar fi atras în România fonduri speculative, pe care banca centrală pare să nu le dorească.

În privinţa dobânzilor practicate de instituţiile de credit la produsele oferite clienţilor (împrumuturi şi depozite), Isărescu a spus că a observat întârzierile, dar că este normal să existe un interval de acomodare, de câteva luni, şi că termenul va fi diferit de la o instituţie la alta. Citiţi aici mai multe despre cum au evoluat dobânzile.