Cristian Ghinea explică de ce a fost nevoie de împrumuturile din PNRR. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene îl contrazice, fără să vrea, pe șeful său, Premierul Florin Cîțu.

În timp ce Cîțu se laudă cu programele de finanțare a României, Ghinea spune că ne împrumutăm la dobânzi foarte mari.

Cristian Ghinea explică de ce a fost nevoie de împrumuturile din PNRR. ”România se împrumută la dobânzi mari”

Dacă anumite investiții pe care le-a propus România sunt criticate de Comisia Europeană și nu va putea fi aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din cauza lor, atunci Guvernul le va retrage, a declarat vineri ministrul Cristian Ghinea.

El susține că există proiecte cu care să poată fi înlocuite cele retrase.

„Avem backup. Cam știu care au fost observațiile Comisiei Europene până acum, care sunt punctele sensibile, și avem variante de backup pentru investițiile care sunt încă cu observații. Dar eu merg în continuare pe varianta de a lua tot”, a spus Ghinea.

”Este o diferență foarte mare față de statele europene care sunt membre în zona euro”

El a precizat că foarte multe state europene nu au cerut, în cadrul mecanismului de redresare și reziliență, toată partea de împrumuturi. „Dar este o diferență foarte mare între statele europene care sunt membre și în zona euro și se împrumută la dobânzi mai mici și România care se împrumută la dobânzi foarte mari”, a explicat Ghinea, potrivit hotnews.ro.

„Noi nu avem de ce să nu luăm acești bani care sunt împrumuturi cu dobândă foarte mică”, a mai spus Ghinea.

Ministrul susține că ar fi fost ”uimitor” ca Bruxellesul să nu aibă nicio observație la PNRR-ul României, toate „neconcordanțele” semnalate de Comisia Europeană urmând a fi rezolvate.

Termenul pentru aprobarea Planului este 30 septembrie, a precizat Ghinea, arătând că în discuțiile cu Comisia Europeană s-a convenit ca România să ceară o extindere a termenului de două luni de la depunere, având în vedere complexitatea PNRR.

”Suma pe care o va obține România ar putea să fie mai mică”

Ghinea nu a exclus ca în final suma pe care o va obține România să fie mai mică, insistând încă, în opinia lui, dacă anumite proiecte vor fi criticate la Bruxelles, acestea ar trebui înlocuite.

Ministrul a criticat, totodată PSD, pe care l-a acuzat că face o opoziție isterică și promovează fake news-uri de tipul ”PNRR a fost respins”.

”Hai să punem demisia pe masă. Mă duc la moțiune luni cu demisia pe masă. Dacă CE respinge PNRR, îmi dau demisia. Dar cineva trebuie să fie responsabil si pentru aceste lături și rahat lansate în spațiul public și acela să fie Ciolacu”, a spus Ghinea.

”E interesul comun să facem aceste proiecte și eu sunt convins că se vor face, pe un calendar realist. Dacă apar bube neașteptate la achiziții, atunci ieșim din grafic.

Gândiți-vă cum ar fi fost Ciolacu sau Tudose să se ocupe de PNRR. Suntem oameni capabili.

Ca să fim siguri, vom avea un task force să urmărim toate procedurile și dacă e nevoie dăm HG ca să nu mai apară probleme la achiziții.”, a mai declarat Cristian Ghinea.