Cristian Ghinea anunță că își dă demisia dacă PNRR nu va fi aprobat. Termenul limită, 30 septembrie

Joi seara, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Planul de Redresare și Reziliență al României este plin de gogomănii, subliniind că celor din Comisie ”le-a sărit pixul din mână” atunci când au citit proiectele țării.

În acest context, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care vorbește despre PNRR și în care subliniază că își va da demisia dacă Comisia Europeană nu va da undă verde Planului.

”Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă!

Factual, situația e clară și este descrisă în disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeană publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing.

Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exercițiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte și proiectele concrete se fac ulterior.

Este un exercițiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiții. Un exercițiu făcut pentru prima dată și de Comisie și de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu și pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat.” spune el.

Cristian Ghinea, provocare pentru Ciolacu

Ministrul l-a provocat pe Marcel Ciolacu să își dea demisia din PSD în cazul în care PNRR-ul va fi aprobat. În caz contrar, Cristian Ghinea a spus că-și dă el demisia.

”Dar, ca să scăpăm de emoții, fac o propunere lui Marcel Ciolacu. Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunți a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi ușor rezolvată. Îți propun următorul pariu:
Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia.
Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD.
Termen: 30 septembrie 2021.
Te ține?”, a fost mesajul ministrului.