Cristian Diaconescu și Donald Tusk au discutat pe larg despre orientarea pro-europeană a Republicii Moldova

Cei doi au discutat diferite subiecte privind politica internă din România, precum și principalele dezvoltări la nivel european, în care partidele populare din Europa vor coopera în perioada următoare.

Aceștia au vorbit pe larg despre Republica Moldova, președintele Donald Tusk exprimându-și dorința de cooperare îndeaproape cu Președintele Partidului Mișcarea Populară Cristian Diaconescu în ceea ce privește sprijinirea, cu toate mijloacele, a orientării pro-europene a acestui stat.

Donald Tusk ar putea face o vizită la Chișinău

Președintele Tusk ar urma să facă o vizită la Chișinău, urmând ca în prealabil să aibă consultări cu Cristian Diaconescu.

Aceștia au discutat și despre tendințele preocupante, la nivel european, în ceea ce privește extremismul în Europa, apreciind că o poziționare politică, solidară și coerentă a Partidului Popular European trebuie să reprezinte un răspuns imediat și necesar pentru contracararea acestor evoluții.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe 11 iulie

Ioana Constantin (PMP) este de părere că alegerile parlamentare de pe 11 iulie reprezintă „un culoar extraordinar pentru R. Moldova să își creeze o majoritate pro-europeană la nivelul Parlamentului”.

„Este un culoar extraordinar pentru R. Moldova să își creeze o majoritate pro-europeană la nivelul Parlamentului, mai cu seamă că ei au primit acordul pe o sumă foarte mare de la Comisia Europeană care trebuie dusă în investiții. Este o sumă mare care merge pe zona de relansare economică, de întărire a economiei Republicii Moldova. De asta este nevoie în Parlamentul R. Moldova de o majoritate pro-europeană. PMP are acolo un partid frate, Partidul Unității Naționale, un partid unionist care militează pentru reîntregirea țării și care are viziuni pro-europene, pro NATO. Pe de altă parte, acolo există o propagandă extrem de puternică a socialiștilor și comuniștilor reuniți în același bloc electoral și care pe absolut toate pliantele duc o propagandă împotriva Occidentului, spunând că tot ceea ce înseamnă Europa, și tot ceea ce înseamnă România este împotriva R Moldova și că există un sabotaj pentru R. Moldova.

Așteptarea mea este ca oamenii și mai ales Diaspora lor să iasă la vot în număr mare pe 11 iulie. Ar fi trebuit să aibă 193 secții în Diaspora pentru că au o Diaspora enorm de mare, dar au și Diaspora noastră pentru că mulți au cetățenie română, însă s-au aprobat 140 de secții pentru Diaspora. Au fost proteste, a ieșit mare scandal. Nu s-a modificat mare lucru, au mai dat doar câteva secții. Sunt chestiuni similare ca la noi, același dispreț pentru cei plecați la muncă. Eu sper că va exista posibilitatea unei astfel de majorități pro-europene în R. Moldova”, spune Ioana Constantin.

Sursă foto: Dreamstime