Cristian Bușoi a arătat că, în calitate de Președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, își exprim întreaga susținere față de inițiativa prezentată în cadrul Summitului European al Industriei. Este vorba de  „Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European”.

Această declarație este susținută de lideri a 73 de companii din aproape 20 de sectoare industriale. Ea a fost prezentată Prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, și Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Prin document se subliniază angajamentul ferm al industriei față de Europa și transformarea acesteia.

Cristian Bușoi, detalii despre Declarația de la Anvers

Cristian Bușoi a explicat că, prin acest act, liderii sectoarelor industriale fundamentale, împreună cu sindicatele europene și liderii europeni, își unesc forțele. Ei vor răspunde, astfel, preocupărilor urgente privind peisajul industrial european. Liderii sectoarelor industriei fundamentale reprezintă 7.8 milioane de lucrători din Europa

„„Declarația de la Anvers” evidențiază necesitatea imperioasă a clarității, previzibilității și încrederii în politica industrială a Europei, pentru a face față provocărilor actuale”, a scris liderul PNL, pe pagina de Facebook.

Declaratia de la Anvers, Cristian Busoi
Cristian Bușoi susține Declarația de la Anvers/SURSA FOTO: Facebook

10 acțiuni concrete

Declarația propune 10 acțiuni concrete. Printre acestea se numără integrarea Acordului Industrial al UE în Agenda Strategică Europeană mai largă. Pe listă se mai află și simplificarea legislației și a cadrului pentru Ajutor de Stat.

Scopul este de a transforma Europa într-un lider global în furnizarea de energie accesibilă cu emisii reduse de carbon, prin parteneriate strategice și de a asigura un suport consolidat pentru proiectele UE.

„Am spus în repetate rânduri că un Acord Industrial – Industrial Deal în cadrul UE este deosebit de important. Acesta ar echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice și ar oferi sprijin sectoarelor energetice intensive. De asemenea, ar menține competitivitatea Europei la nivel global”, a arătat europarlamentarul PNL.

Consens pentru a remodela abordarea față de industrie

Cristian Bușoi a explicat că, la nivelul UE, există deja un consens tot mai clar pentru a remodela abordarea față de industrie. Acest lucru se va face în beneficiul atât al economiei, cât și al mediului.

Conform acestuia, crearea unui mediu mai propice pentru extinderea capacității de producție a UE în tehnologiile și produsele net zero necesare este esențială în acest sens.

Semnatarii Declarației de la Anvers provin din sectoare diverse, inclusiv chimicale, farmaceutice, hârtie, oțel, minerit, aluminiu, sticlă, zinc, metale, textile, rafinării, ciment, var, îngrășăminte, ceramică, gaze industriale și biotehnologie.

Cristian Bușoi este de părere că România trebuie să își construiască o strategie industrială. Țara noastră trebuie să folosească atât momentul de deschidere politică de la nivel european, cât și oportunitățile de finanțare europene.