Europarlamentarul Cristian Bușoi a deschis discuțiile printr-o intervenție făcută tocmai de la Bruxelles. Bușoi a declarat că ”Un vot important va fi pe raportul privind depozitele de gaz din UE, un raport pe care l-am reprezentat în această dimineață într-o dezbaterele unde a fost prezent și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, dl. Timmermans”.

Hidrogenul, o necesitate

”Din punctul meu de vedere, și sunt în mijlocul dezbaterilor fiind președintele unei comisii relevante din Parlamentul European, Comisia de Industrie, Cercetare și Energie, că obiectivul Green Deal pe care l-ați evocat a rămas valabil. Ba chiar, pe anumite componente, ambițiile climatice se vor intensifica și ca urmare a invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia. Ca urmare a eforturilor europene de a reduce și elimina total în următorii ani importurile de gaze din Rusia, o componentă importantă va fi accelerearea investițiilor în regenerabile, accelerarea investițiilor și ambițiilor în ceea ce privește tințele de eficiență energetică, implementarea strategiei de hidrogen în Uniunea Europeană ”, ne-a asigurat europarlamentarul.

”Greensteel”, un proiect important

Cristian Bușoi a amintit și de efortul pe care se pregătește să îl facă Liberty Galați. ”Unul dintre cele mai importante obiective economice ale noastre, combinatul de la Galați, are un obiectiv foarte ambițios care merită susținut în ceea ce privește producția de hidrogen. Toate aceste trei componente sunt cu ținte mult mai ambițioase decât în programul Fit for 55. În ceea ce privește regenerabilele ținta este 45% din mixul energetic în 2030, o creștere consistentă de la 40% cât a fost inițial propus”, a precizat demnitarul.

”În ceea ce privește eficiența energetică, avem o creștere de la 9 la 14% a țintei, iar hidrogenul va reprezenta un obiectiv important de investiții în perioada următoare”, a mai adăugat Cristian Bușoi.

Un mecanism important pentru industria grea

”Aveți dreptate în ceea ce privește într-un fel rediscutarea unor obiective în industrie. Am avut bucuria să văd ieri, în mod special, un compromis și o poziție mult mai echilibrată a Parlamentului European în ceea ce privește schema europeană privind emisiile gazelor cu efect de seră, CO2, și a mecanismului de management al carbonului la graniță”, a mai atras atenția Bușoi.

„Pentru industria siderurgică din România și cea europeană, acest mecanism este foarte important. Odată ce punem presiune pe aceste industrii să investească mai mult, să fie mai puțin poluante, inclusiv reducându-le și eliminându-le certificatele emisiilor de CO2 gratuite nu-i putem lăsa fără nicio protecție în fața competiției mondiale”, a afirmat europarlamentarul.

Cistian Bușoi a mai explicat și faptul că, la un moment dat, ”Fabricile noastre, din domeniul aluminiului, oțelului, cimentului și a altor domenii importante din UE, pur și simplu vor trebui să se închidă pentru că nu vor mai fi eficiente din punctul de vedere al competivității”.

Pe cale de consecință, vom fi invadați de produse mult mai ieftine, cu un cost de producție mult mai scăzut, din afara UE, care nu respectă standardele și investițiile de reducere a emisiilor. ”În oglindă cu sistemul ETS s-a introdus acest carbon border mecanism și în deplin dialog cu aceste industrii am venit cu amendamente care să îmbunătățească propunerea Comisiei Europene și care să ceară Comisiei Europene o soluție inclusiv pentru exporturi”, a mai declarat Bușoi.

Green Deal stands!

”Green Deal rămâne un obiectiv viabil, 2030 rămâne, cu nevoia de a reduce cu 55% emisiile. Avem obiective și ambiții mai mari în ceea ce privește regenerabilele, parcurile solare, eoliene, energia geotermală. Va trebui să punem pe toate clădirile publice, ale administrației și cele comerciale, și pe o parte din clădirile rezidențiale noi, panouri solare”, ne-a asigurat Bușoi

”Avem evident bani la dispoziție pentru a începe să construim o piață a hidrogenului, de la electrolizoare, producției, stocare, transport și utilizare nu doar în procese tehnologice, dar și în transport. Avem o abordare mai echilibrată în ceea ce privește emisiile de CO2, aceste noi inovații privind fondul social critic și mecanismul de ajustare la graniță a carbonului”, a subliniat înaltul oficial.

De asemenea, europarlamentarul spune că România are o poziție echilibrată, decentă și ”ține cont de realități și mai puțin de poziții idealiste și ambiții mult prea exagerate. Grupul politic din care fac parte și comisia pe care o conduc merg în aceeași direcție”.