Conform datelor unui raport realizat de România Investment Marketbeat, lansat de Cushman & Wakefield Echinox se arată că la nivel regional volumul de tranzacții total însumează aproape 10 miliarde de euro, mai exact, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul precedent.

Cu toate acestea, în România s-au efectuat 54 de astfel de tranzacții, dublu față de aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, pe plan național volumul total de investiții în imobiliare a fost de 916 milioane de euro.

Conform România Investment Marketbeat a mai arătat că: ”La nivel regional, volumul tranzacționat a totalizat 9,98 miliarde de euro, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul anterior. Polonia a avut o creștere de 8,3%, în timp ce piața din Slovacia a înregistrat un avans de 54,2%. În schimb, Cehia a consemnat o scădere de 36% a tranzacțiilor cu proprietăți generatoare de venituri, iar în Ungaria volumul s-a redus cu 18,2%.”

Sectoarele de bază de pe piața de imobiliară autohtonă

După primul semestru care s-a situat sub nivelul aceleiași perioade ale anului anterior, piața românească a câștigat teren în a doua jumătate a anului trecut când au fost efectuate tranzacții în valoare de 618 milioane de euro, față de prima jumătate a lui 2020.

Cele mai multe active tranzacționate sunt cele din domeniul industrial și logistic, în proporție de 40%. Cât despre anul 2021, din această perspectivă,

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox, e de părere că: “Interesul investitorilor pentru active imobiliare s-a menținut crescut în 2021, pe fondul unei relative reechilibrări a raportului de forțe dintre proprietari și chiriași, aspect menit să garanteze un flux financiar stabil pentru investitori.

Într-un climat general pozitiv, ne așteptăm ca un număr mai ridicat de proprietari să reevalueze oportunitatea demarării unui proces de vânzare, fapt ce ar crește lichiditatea pieței.

O zonă cu potențial rămâne cea a tranzacțiilor de tip sale & lease-back, prin care proprietari de business-uri variate se pot finanța prin valorificarea portofoliului imobiliar. Privind spre anul recent început, ne putem aștepta la noi deal-uri record, care ar contribui la depășirea pragului de 1 miliard de euro în ceea ce privește volumul tranzacționat.”