Crin Antonescu a transmis public o reacție după rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Acesta a afirmat că își asumă pierderea și nu intenționează să susțină candidatura lui Nicușor Dan în turul al doilea. Mesajul său exprimă clar o delimitare de coalițiile de moment și de direcția propusă de actualii candidați rămași în cursă.
Crin Antonescu rupe tăcerea: Nu îl va sprijini pe Nicușor Dan în turul doi
Fostul lider liberal, Crin Antonescu, a transmis un mesaj public care zdruncină serios alianța formată în jurul ideii de „unitate pentru salvarea țării”.
Într-o postare publicată miercuri seară, pe 7 mai, politicianul a anunțat că nu se raliază în spatele lui Nicușor Dan, candidatul care a reușit să îl depășească cu un scor foarte strâns în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Crin Antonescu a lăsat de înțeles că nu va vota cu Nicușor Dan în turul doi. De asemenea, el a criticat în termeni duri ideea de „mobilizare generală” și „salvare națională” alături de figuri precum Băsescu, Pleșu sau susținătorii lozincii „m**e PSD”.
„. Da, dragii mei, nici nu știm câți suntem. Dar știm CINE suntem. Cu voi vreau să vorbesc de acum înainte. Cu voi, care înțelegeți că rămânem aceiași, oricine ar fi președinte și oricât ar răstălmăci propagandele adevărul. Adevărul… Adevărul lor se schimbă repede.
Dacă voturile PSD veneau spre mine, însemnau stagnare și “sistem”. Dacă ar merge la dl. Dan, ar fi bune, ar fi stabilitate și mobilizare întru “salvarea țării”. Dacă trebuie să mai “salvăm” țara, încă o dată (a câta?), cot la cot cu Băsescu, cu Pleșu, cu “m**e PSD” în primul tur și cu “săriți PSD” în turul 2, o salvăm”, a scris Crin Antonescu pe pagina de Facebook.
Mesaj cu subînțelesuri acide și un refuz clar exprimat
În mesajul public, Crin Antonescu admite înfrângerea din turul întâi și își asumă responsabilitatea în fața alegătorilor.
Totuși, el aduce în discuție existența unor trădări și indică faptul că unele voturi din propriul partid ar fi fost direcționate către Nicușor Dan. Aluzia pare să vizeze cazul Clujului, unde anumite filiale ar fi favorizat discret candidatul concurent.
„Gata. Istoria e alertă. Toată suflarea e mobilizată pentru turul 2. Normal.
Pentru voi, cei câțiva cărora vă lipsesc, câteva gânduri.
1. Alegerile, în turul 1, le-am pierdut eu. Am spus – și eu nu îmi schimb principiile de la un tur la altul – că alegerile le vom câștiga împreună (coaliție, partide etc.) sau le voi pierde singur. Zis și făcut. Eu am pierdut alegerile. Nu mai căutați trădări, incapacitate de mobilizare etc. Au fost, desigur.
Dar, la capătul zilei, atât le-am spus eu românilor: ceva mai puțin decât Nicușor Dan.
Nu știu câte din voturile pentru mine au fost pentru că așa au zis PSD, PNL, UDMR. Nu știu câte voturi aș fi luat dacă nu eram împreună cu amintiții. Eu vorbesc aici cu cei care m-au votat pe mine, cel care am fost și sunt. Cei care știu că eram singurul candidat din afara “sistemului”, orice accepțiune i-am da”, a scris fostul candidat al alianței.
Dincolo de pierderea suferită, reacția fostului lider liberal pare să vizeze mai profund structura și valorile promotorilor „noului val” din politica românească, sugerând că Nicușor Dan ar reprezenta o extensie a sistemului de care el s-a delimitat.
Crin Antonescu nu mai vrea „salvări naționale” orchestrate de „securistoizi”
Antonescu susține că a revenit în politică la cererea unora care au crezut că este nevoie de el, dar adaugă că nu va participa la o nouă „salvare a țării” sub coordonarea unor personaje pe care le numește „securistoizi” și „demagogi”.
În aceeași declarație, el se dezice de ideea conform căreia votul pentru Nicușor Dan ar aduce stabilitate sau progres.
„Azi, în deplină liniște sufletească, aleg liber. Am plecat 10 ani, n-am cerut și n-am luat nimic de la “sistem”. Am venit când mi s-a spus că ar fi nevoie de mine. Chiar era. Oamenii au crezut altfel. Respect. Dar am dreptul să nu fiu luat în turmă pentru o nouă “salvare” a țării.
Între demagogi de joasă speță care urmează să distrugă România mea și securistoizii (aceiași + dl. Nicușor, new entry) care – ajutați la “hei-rup” de atâția oameni de bună credință – o distrug de 20 de ani, am propria mea alegere. Dar e a mea. Nu mă luați voi cu arcanul mobilizării generale.
Fiți liniștiți, prietenii mei, atâția câți veți fi. Vom vorbi ca oamenii. Liberi, nu captivi în stupiditatea propagandei.
Vă iubesc. Pe curând!”, a încheiat acesta.
El critică în termeni duri atât ipocrizia discursului anti-PSD cât și virajul rapid spre o coaliție largă, care acum solicită sprijinul acelorași votanți ai PSD în turul doi.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a redistribuit postarea lui Antonescu
„O onoare și o plăcere a fost să parcurg alături de Crin Antonescu întreg acest drum.
Am admirat și voi admira întotdeauna consecvența lui!
Românii merită cu adevărat respectul întregii clase politice.
Cu toții vom alege liber și în deplină cunoștință de cauză. Pentru că alegerile sunt, în primul rând, despre libertate!
A fi liber înseamnă responsabilitate, dar și curaj! Este singurul mod de a trăi într-o democrație cu adevărat”, a scris Grindeanu pe pagina sa de socializare, după ce a redistribuit postarea fostului candidat al coaliției PSD-PNL-UDMR.
O înfrângere strânsă, dar cu ecouri puternice în tabăra coaliției
Crin Antonescu a fost susținut oficial de alianța PSD-PNL-UDMR și a încheiat primul tur al alegerilor prezidențiale pe locul al treilea. Cu un scor de 20,07%, a fost devansat la mică distanță de Nicușor Dan, care a obținut 20,99%.
Diferența de voturi între cei doi a fost de doar câteva zeci de mii, ceea ce a alimentat suspiciunile privind modul în care a fost organizată mobilizarea în teritoriu.
Rezultatul a fost cu atât mai surprinzător cu cât candidatul alianței părea favorit, beneficiind de sprijinul oficial al celor trei partide.
În fruntea clasamentului a fost George Simion (AUR), care a obținut peste 3,8 milioane de voturi, reprezentând 40,96% din totalul exprimat. Victor Ponta a fost al patrulea, cu 13,04%.
Prin refuzul de a susține pe față candidatura lui Nicușor Dan, fostul președinte al PNL trimite un semnal de independență politică și ideologică, dar și de nemulțumire față de direcția actuală a coaliției care s-a format în jurul lui Dan.