În plin sezon electoral, tensiunile din spațiul politic românesc ating un nou nivel, alimentate de rezultate sub așteptări și strategii contestate. Vocea consultantului politic și a jurnalistului Dan Andronic se face auzită din nou, de data aceasta printr-un mesaj tranșant publicat pe pagina sa de Facebook.

El aduce în discuție lipsa de responsabilitate a liderilor politici după pierderi electorale și critică dur modul în care partidele gestionează înfrângerile. Postarea sa stârnește reacții și ridică întrebări incomode despre cultura politică a asumării eșecului în România.

Dan Andronic consideră că politicienii români fug de responsabilitate după eșecuri

Într-o postare recentă pe rețelele de socializare, jurnalistul și consultantul politic Dan Andronic a lansat un atac dur la adresa clasei politice din România.

El subliniază că după fiecare scrutin pierdut, liderii dau vina pe oricine altcineva, mai puțin pe ei înșiși. Potrivit lui Andronic, asumarea onestă a greșelilor nu mai este o practică în politica românească, ceea ce explică și scăderea constantă a încrederii populației în instituții.

„Demisia de onoare, o recunoaștere a răspunderii pentru deciziile luate, nu există, iar liderii politici se miră că lumea nu mai are încredere în sistem.

Și de data asta, ca și acum 6 luni, rezultatul votului este o consecință a deciziilor, corecte sau greșite, deci trebuie asumate”, a scris Andronic pe pagina de Facebook.

Jurnalistul face referire la contextul actual, dar și la precedente similare din ultimele șase luni. În opinia sa, rezultatele proaste ale unor candidați sunt, de cele mai multe ori, direct legate de propriile decizii – fie ele corecte, fie greșite – și nu ar trebui puse în cârca altora.

Candidaturi oportuniste și campanii de fațadă

Dan Andronic face trimitere și la candidaturile recente ale unor figuri politice cunoscute, precum Victor Ponta și Nicușor Dan.

El consideră că ambii au văzut o oportunitate electorală, dar numai unul dintre ei a reușit să profite de ea, în principal datorită susținerii oferite de un partid.

„De ce a candidat Ponta? Dar Nicușor Dan?

Pentru că au văzut o oportunitate electorală. I-a ieșit doar unuia din ei, (și) pentru că a avut susținerea unui partid”, punctează Andronic.

El lasă astfel să se înțeleagă că, în lipsa unei structuri solide de sprijin politic, orice strategie electorală riscă să fie sortită eșecului.

16 milioane de euro aruncate pentru o înfrângere la limită

Consultantul politic face și o analiză sumară a eșecului suferit de Crin Antonescu, indicând că motivele înfrângerii nu pot fi atribuite influenței lui Victor Ponta. Pentru Andronic, problema a fost modul în care a fost dusă campania și incapacitatea de a mobiliza electoratul.

„AA contat Ponta în eșecul lui Antonescu? Nu cred, era previzibil, în primul rând din cauza unui mod de a face campanie. Când pierzi la o diferență de 100.000 de voturi, de vină este mobilizarea electoratului tău. Mai ales că ai trei partide în spate și 16 milioane de euro cheltuite în 30 de zile”, afirmă Andronic.

El atrage atenția că sumele uriașe nu au fost suficiente pentru a compensa lipsa unei conexiuni reale cu alegătorii.

Singura mulțumire: o lecție de campanie de la Funeriu

Postarea se încheie cu o notă personală, în care Dan Andronic apreciază gestul de recunoștință al fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu.

Acesta i-a mulțumit public pentru sprijinul acordat în campanie, un gest pe care Andronic îl consideră rar și demn de respect în peisajul politic românesc.

„P.S. Daniel Funeriu a fost singurul politician care mi-a mulțumit. Și eu îi mulțumesc pentru curajul și eleganța cu care a dus campania”, adaugă el.

Declarația vine ca un contrast față de restul mesajului, sugerând că în ciuda cinismului generalizat, există totuși și exemple de campanii decente și oneste.