Oamenii nu merg la muncă și nu se duc la cumpărături de teamă că se vor infecta. În SUA, de exemplu, autoritățile medicale au redus de la zece la cinci zile perioada de izolare obligatorie pentru persoanele infectate cu COVID-19, dar care sunt asimtomatici. Persoanele vaccinate care au intrat în contact cu o persoană infectată trebuie să poarte mască zece zile și să facă un test de COVID-19 la cinci zile după contactul avut cu acesata.

Consecințele negative pe care le are absența masivă a oamenilor de la locurile de muncă

Noile recomandări au ca scop grăbirea momentului în care oamenii se vor întoarce la muncă și în magazine. Spitalele și companiile aeriene sunt în acest moment dintre cele mai afectate de îndelungata izolare a populației.

În SUA, rata medie zilnică a noilor infectări cu COVID-19 se menține la nivelul de peste 198 de mii de persoane. În același timp, după cum afirmă cercetătorii din Marea Britanie, spitalizarea celor infectați cu tulpina Omicron este cu 50-70% mai puțin probabilă decât a celor infectați cu tulpina Delta.

Rapida răspândire a tulpinii Omicron obligă angajatorii și autoritățile să țină cont de de consecințele negative pe care le are absența masivă a oamenilor de la locurile de muncă, conform protocoalelor actuale, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Ministerul Finanțelor din Marea Britanie a propus businessului din domeniul turismului și divertismentului granturi de 6.000 de lire sterline (8.065 de dolari). Populația renunță la călătoriile de Crăciun și de Anul Nou, la frecventarea centrelor de divertisment și a restaurantelor.

Economistul-șef al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (O.C.D.E.) a avertizat că tulpina Omicron ar putea avea ca efect o scădere mai accentuată a economiei decât se prognozase anterior.

Problemele cu care se confruntă şi Rusia, în acest context

Se pare că Rusia se va confrunta cu probleme similare. Iar valul masiv de îmbolnăviri cu tulpina Omicron a COVID-19 se va produce după întoarcerea turiștilor noștri din călătoriile peste hotare.

Într-adevăr, se așteaptă ca oamenii de știință ruși să facă în lunile care urmează un nou vaccin pe baza vaccinului Sputnik V, care protejează și împotriva Omicron. Totuși acest vaccin nu le va fi de folos celor care sunt în principiu împotriva vaccinării.

Nevoia economiei și apărarea drepturilor cetățenilor vaccinați vor duce mai mult ca sigur la interdicția de a zbura cu avionul pentru persoanele nevaccinate. Dur, dar necesar. Statul nu va risca viața pasagerilor și a echipajului din cauza celor care se poziționează deliberat împotriva vaccinării. Imediat ce SUA vor adopta asemenea restricții, ele vor deveni peste tot un standard.

Inflația ridicată din întreaga economie mondială obligă băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor. Se așteaptă ca din primăvara anului 2022 Rezerva Federală a SUA să înceapă să majoreze rata dobânzii.

Bineînțeles, combinația dintre extrem de contagioasa tulpină Omicron și încetinirea creșterii economice nu promite îmbunătățirea vieții.

Un bun moment pentru reorientarea economiei Rusiei în direcţia pieţei din Asia

Federația Rusă experimentează „pe propria piele” toate tendințele negative ale economiei globale. Acesta este încă un argument în favoarea unei mai dinamice reorientări a economiei Rusiei în direcția giganticei piețe asiatice. Cu toate acestea, atunci când piața este măsurată în zeci de trilioane de dolari, este mai ușor de găsit piață de desfacere pentru propriile produse.

Experiența noastră personală ne demonstrează faptul că sectoarele de producție axate pe cererea pieței se adaptează mai bine la provocările structurale decât cele care se bazează numai pe comanda de la stat. După cum se știe, prioritățile statului se schimbă.

Noii conducători resping adeseori moștenirea lăsată de predecesori. Este suficient să amintim de soarta complexului militaro-industrial sovietic și de cea a navetei spațiale „Buran”-ului.

Un risc semnificativ pentru economia globală îl reprezintă relațiile tensionate ale Statelor Unite ale Americii și Occidentului, în ansamblu său, cu China. Procesul limitării livrărilor la nivel global, sancțiunilor și cauzelor ideologice în luarea hotărârilor în domeniul tehnologiilor cheie revoluționare va continua.

Remintim că Marea Britanie a propus crearea „Pactului 10” pe baza G7, prin alăturarea Australiei, Coreei de Sud și a Indiei, în scopul dezvoltării în comun a tehnologiei 5G, în ciuda R.P.Chineze.

Partidul Comunist Chinez nu va dispărea de pe scena politică în deceniile următoare

Extinderea utilizării de către țările occidentale a termenului de P.C.C. (Partidul Comunist Chinez) în calitate de motiv al practicii discriminatorii și de sancționatoare constituie vestește înăsprirea relațiilor la nivel global. P.C.C. conduce China de peste 70 de ani, timp în care, atunci când acest lucru a fost profitabil pentru Occident, în Imperiul de Mijloc au ajuns sute de miliarde de dolari și tehnologiile cele mai avansate.

Acum însă s-a dovedit că tocmai P.C.C. este principalul obstacol. Este ilogic. Și nu este realist să se aștepte ca P.C.C. să dispară de pe arena politică în deceniile următoare.

Rusia trebuie să profite de situație în interesul său. Cel puțin să încerce să facă acest lucru. În interesul propriilor cetățeni.