Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut în primele cinci luni din 2020, faţă de perioada similară din 2019, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,9%, respectiv cu 3,7%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creștere importantă anunțată de INS

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 mai 2019, în termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 3,9%, datorită creşterilor înregistrate de cifra de afaceri din: activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+27,8%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+5,3%) şi activităţile de comunicaţii (+1,9%).

Scăderi au înregistrat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-5%) şi activităţile de transporturi (- 3,9%).

În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 mai 2019, în termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut pe ansamblu cu 3,7%.

Potrivit INS, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în luna mai 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 0,4% ca urmare a declinului cifrei de afaceri din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-5,1%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-2,1%) şi din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-1%). Creşteri au înregistrat activităţile de transporturi (+5,5%) şi activităţile de comunicaţii (+2,3%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 1,7%.

De asemenea, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în luna mai 2020, comparativ cu luna mai 2019, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 10,8%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din activităţile de transporturi şi activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-22,2%, fiecare), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-11,1%) şi din activităţile de comunicaţii (-1,1%). Activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au crescut cu 21,5%.

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2020, comparativ cu luna mai 2019, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 9,1%.