Crește turismul din România. Care sunt județele cele mai vizitate

În primul trimestru al anului 2024, industria turismului din România a evidențiat o creștere semnificativă, conform datelor statistice. Institutul Național de Statistică (INS) a întocmit un clasament al celor mai căutate zece județe din țară în ceea ce privește numărul de vizitatori.

Conform datelor furnizate de INS, primul trimestru al anului 2024 a înregistrat performanțe superioare față de aceeași perioadă a anului precedent în ceea ce privește turismul.

În primul trimestru al anului 2024, Institutul Național de Statistică a publicat un top 10 al celor mai populare județe din România în ceea ce privește numărul de vizitatori. În acest clasament se regăsește și municipiul București, care domină clasamentul cu un total de 425.514 vizitatori, înregistrând o creștere de 6,3% față de aceeași perioadă din 2023.

Clasamentul este bazat pe sosirile turiștilor în structurile de primire turistică din România, care includ atât hotelurile și pensiunile, cât și camerele și apartamentele disponibile pentru închiriere.

Pe locul al doilea în acest clasament se situează Brașovul, cu un total de 325.707 vizitatori, înregistrând o ușoară scădere de 0,9% față de primul trimestru al anului 2023. Podiumul este completat de județul Prahova, cu un total de 141.606 vizitatori, evidențiind o creștere de 1,5%.

Clasamentul este completat de județele Cluj, Bihor, Suceava, Vâlcea, Mureș, Sibiu și Iași, după cum scrie adevarul.ro.

Sunt și județe care sunt „pe minus”

Câteva dintre județele din România au înregistrat scăderi a numărului de turiști, față de perioadele anterioare.

Deși a reușit să se claseze în top 10, Iașiul a avut de suferit în ceea ce privește turismul în primul trimestru al anului 2024. Datele statistice arată că județul a fost vizitat de 71.736 turiști, înregistrând o scădere de 8,3% față de primul trimestru al anului 2023.

Clujul, care se află pe poziția a patra în clasament, a înregistrat o scădere mai mare, de 9,2%. Astfel, în primul trimestru al acestui an, s-a înregistrat un număr de 121.588 de turiști care au accesat unitățile de cazare din județ.

Și Sibiul a înregistrat o scădere, consemnând un declin de 4,9%. În contrast, Vâlcea ocupă prima poziție în topul creșterilor, înregistrând o creștere semnificativă de 15,1% în ceea ce privește numărul de turiști față de aceeași perioadă din anul 2023.