Majorarea pensiilor va fi chiar și cu 30%

După ce ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a vorbit despre majorarea pensiilor, premierul Marcel Ciolacu a venit cu completări. Boloș a spus că creșterea pensiilor va fi cu minim 16 miliarde de lei din ianuarie 2024. Asta înseamnă o creștere medie de 14%.

„Sunt bani pentru creşterea pensiilor. Vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (…) Înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%. Dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pentru Antena 3 CNN.

Premierul Marcel Ciolacu a completat că majorările se vor face diferențiat. Astfel,unii dintre pensionari vor primi pensii mărite și cu 30%.

„Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut. Pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13,5%.

Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat. La unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Românii cu pensii mici vor beneficia de mărire

Majorarea standard va corespunde ratei inflației din anul anterior. Pornind de la acest procentaj de majorare legală, românii cu pensii mici vor putea primi și majorări cu 30 de procente.

Astfel, românii care vor primi pensii mai mari cu 30% de la 1 ianuarie vor fi pensionarii cu pensia minimă. Alături de ei și cei cu pensii foarte mici.

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare. Ei trebuie să depună și câteva acte.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă. Dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie. Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.