Va putea fi cumul pensii – salarii

În acest moment, sunt impuse limite în ceea ce îi privește pe pensionarii care vor să își continue activitatea în câmpul muncii cu forme legale. Acest lucru se va schimba începând cu 1 ianuarie 2024.

În contextul noului sistem, pensionarii anticipați vor putea cumula pensiile cu veniturile obținute din angajarea cu forme legale.

O altă modificare adusă legii referitoare la pensii, perioadele în care contribuțiile de asigurări sociale au fost achitate vor fi luate în considerare în calculul stagiului minim de cotizare. Dacă vorbim despre pensii minime, suma ar putea fi majorată de la 1.125 lei la 1.350 lei. Iar punctul de pensie ar putea fi ajustat de la 1.785 lei la 2.142 lei.

Asta datorită faptului că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflației. La asta se adaugă 50% din creşterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

„Astăzi plata pensiilor este sub procent. Nu cu mult sub el. Dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor.

În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite.

Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii. Și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei naționale de Pensii.

Propunere ca creșterea să fie etapizată

Implementarea majorărilor propuse pentru 1 ianuarie 2024 rămâne încă o temă de discuție. Deoarece mecanismele propuse sunt menite să acopere inflația și creșterea salariului mediu brut. Totodată, trebuie și certitudinea că pensiile rămân în concordanță cu nevoile sistemului.

Trebuie menționat faptul că există o propunere în Coaliție prin care creșterea să se facă etapizat: 1 ianuarie și 1 septembrie. Dar balanța tinde tot către majorare într-un singur pas de la 1 ianuarie.

”Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației. Și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist. Trebuie să facem o indexare. Însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024. Dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea” a detaliat Daniel Baciu.

Șeful Casei naționale de Pensii a mai explicat și ce va însemna recalcularea pensiilor și cum se va face, astfel încât toate inechitățile să fie înlăturate.

”Evident că se face în baza noii formule, când avem legea finalizată, după ce trece de toate pârghiile din sistem pe care trebuie să le parcurgă o lege, sindicate, Parlament, Monitorul Oficial, noi vom ști formula finală și acolo în baza formulei finale vom începe să recapitulăm toate pensiile (…) În momentul de față suntem în procesul premergător recalculării, evaluarea dosarelor. Am rămas acum cu dosarele grele și ne apropiem de pragul de 90%. Când vom avea tot acest proces de evaluare, după aceea dacă avem legea adoptată recalcularea nu ar trebui să dureze prea mult. Procesul de evaluare a fost greu și va trebui să avem o nouă formulă de calcul”.