Veşti bune pentru elevi din partea ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu!

Bani mai mulţi pentru elevi! A crescut spectaculos bugetul pentru burse

Este vorba, mai exact, despre bursele elevilor pentru noul an. Şeful de la Ministerul Educaţiei a arătat că bugetul pentru aceste burse, în 2022, este de aproape patru ori mai mare faţă de acum doi ani.

Sorin Cîmpeanu a reamintit că, în anul 2020, bugetul total pentru bursele elevilor a fost de 270 milioane de lei.

Un an mai târziu, în 2021, bugetul a urcat la 540 milioane de lei, iar la rectificarea bugetară s-au mai adăugat încă 105 milioane de lei.

În acest an însă, spune ministrul bugetul total pentru bursele elevilor a ajuns la 1,031 miliarde lei de la bugetul de stat prin cote defalcate de TVA, adică aproape de patru ori mai mult faţă de anul 2020.

În anul şcolar trecut, 2020-2021, 347.000 de elevi au avut medii mai mari de 9,50, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Precizări privind posibilitatea cumulării burselor

“Adică 25% din numărul elevilor eligibili, adică unul din patru. Medii mai mari de 9,50 au avut 25% dintre elevii eligibili. Bursele de merit şi de performanţă sunt pentru cei mai buni. Pentru ceilalţi există burse de studiu, burse sociale, burse profesionale, bursa „Bani de liceu”.

În anul 2020 aveam burse de performanţă şi de merit derizorii, de câţiva lei pe lună. Am insistat să avem cuantum minim plătit de la buget pentru prima oară în istoria postdecembristă de 500 lei bursa de performanţă, 200 lei bursa de merit, 150 lei bursa de studiu, 200 lei bursa socială”, a explicat ministrul, miercuri.

Oficialul a mai indicat faptul că bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.

În plus, elevii cu cerinţe speciale educaţionale pot obţine bursă de studiu/merit performanţă/ ajutor social, indiferent dacă beneficiază şi de o măsură de protecţie socială.

Bursa profesională poate fi şi ea cumulată cu bursa de performanţă sau cu bursa de merit, a mai precizat Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Ordinul privind bursele de merit, atacat în instanţă de elevi!

Subiectul burselor a inflamat recent mai multe asociaţii ale elevilor, care au criticat dur şi au anunţat că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit. Acesta ar urma să urce de la 8,50 până la 9,50.

„Marţi (…) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (…).

Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză.

Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, se arată în comunicatul transmis de mai multe asociaţii ale elevilor din România.