Creditarea sectorului privat din zona euro, companii şi populaţie, a înregistrat în iunie cea mai scăzută creştere anuală din istorie, de 1,5%, ca urmare a cererii reduse, a anunţat, azi, Banca Centrală Europeană (BCE), citată de Reuters.

În iunie, creditarea a avansat cu 1,5%, faţă de 1,8% în luna mai, record minim din 1992, an în care instituţia financiară europeană a trecut la monitorizarea pieţei bancare din zona euro.

Analiştii consultaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 1,6%.

Împrumuturile către corporaţiile nefinanciare au urcat cu 2,8% în iunie, comparativ cu aceeaşi lună din 2008, la 35 de miliarde de euro, după un avans de 4,4% în mai, potrivit datelor BCE. Calculat lunar, volumul creditelor a scăzut în iunie, faţă de mai, cu 0,7%.

„Cifre din altă lume”

„Cifra este spectaculoasă în privinţa noilor credite pentru companii. Am mai înregistrat evoluţii negative în trecut, dar cifrele acestea sunt din altă lume”, a declarat Gilles Moec, analist la Deutsche Bank.

Cea mai mare scădere a fost raportată pe segmentul împrumuturilor cu scadenţă sub un an.

Majoritatea economiştilor consideră că declinul creditării reflectă, în mare parte, cererea scăzută, decât o criză a creditelor.

SURSA: Mediafax