Ideea principală este relaxarea pentru o perioadă a măsurilor restrictive draconice în vigoare astăzi, astfel încât „Crăciunul să se desfășoare cât mai aproape de normal”, conform kathimerini.gr

Germania va relaxa majoritatea restricțiilor în perioada 21-27 decembrie

Chiar dacă deciziile finale vor fi anunțate la jumătatea săptămânii, Germania va relaxa majoritatea restricțiilor în perioada 21-27 decembrie. Atunci vor fi permise reuniuni sociale ale membrilor a mai mult de două familii diferite cu participarea a până la 10 persoane, un număr în care nu vor incluși copiii sub 14 ani.

Recomandarea instituțiilor de sănătate este ca, după adunările de Crăciun, cetățenii să se pună voluntar în izolare la domiciliu pentru câteva zile, pentru a minimiza riscul de răspândire a infectării. În același timp, bisericilor li se va permite să oficieze unele slujbe, dar întotdeauna cu un număr limitat de credincioși.

Cu toate acestea, focurile de artificii nu vor fi permise de Revelion. Ba mai mult, vânzarea artificiilor va fi interzisă, într-o încercare de a împiedica adunarea unui număr mare de spectatori. După relaxarea măsurilor restrictive timp de câteva zile, va urma o perioadă de reintroducere a lor, până la mijlocul lunii ianuarie.

Pe aceeași linie merge și Marea Britanie. Premierul Boris Johnson a anunțat ieri, adresându-se de la locuința sa Camerei Comunelor, că după încheierea lockdown-ului actual, pe 2 decembrie, va fi reinstituit sistemul celor trei niveluri epidemiologice, care va permite implementarea imediată și concentrată a măsurilor restrictive acolo unde este necesar.

Măsurile prevăzute pentru fiecare nivel, care vor fi determinate pe baza indicatorilor epidemiologici și evaluate la fiecare 14 zile, sunt chiar mai stricte. Johnson a recunoscut că „iarna va fi dificilă”, adăugând însă că „vine cavaleria”, cu referire la vaccinurile împotriva COVID-19.

În ceea ce privește perioada sărbătorilor de iarnă, Regatul Unit va continua cu relaxarea temporară a măsurilor restrictive, pe întreg teritoriul, caracteristica principală fiind posibilitatea ca persoanele din familii diferite să aibă contacte sociale în perioada 22-28 decembrie. În aceeași perioadă, puburile și restaurantele vor funcționa cu un program mai relaxat, în timp ce cetățenilor li se va permite să meargă la biserică.

De notat că autoritatea sanitară din Marea Britanie a propus echilibrarea zilelor de relaxare cu o prelungire a lockdown-ului cu cinci zile pentru fiecare zi de relaxare. În același timp, britanicii pot călători oriunde doresc, fără a fi nevoie să rămână în carantină timp de 14 zile la întoarcere. În perioada sărbătorilor, familiile vor putea călători pentru a vizita rudele. La întoarcere, ar trebui însă să stea în autoizolare doar cinci zile.

În SUA, în ciuda recordurilor doborâte succesiv în privința numărului de decese și al cazurilor noi, cetățenii nu au ascultat apelurile lansate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) de a evita călătoriile de Ziua Recunoștinței. 1.047.935 de persoane au călătorit cu avionul duminică, în timp ce milioane de americani au așteptat ore întregi să facă un test preventiv de coronavirus în speranța că un rezultat negativ le va da undă verde pentru perioada sărbătorilor.

Cu toate acestea, iluzia le-a fost risipită de CDC-ul american, care a avertizat că rezultatul negativ este poza unui anumit moment și nu garantează că masa festivă ce va avea loc câteva zile mai târziu va fi „fără COVID-19”, deoarece infectarea cu coronavirus este posibil să aibă loc după efectuarea testului.