Dacă plăteşti numai suma minimă impusă de bancă şi continui să cheltui banii disponibili, în cinci ani, costul cu dobânzile aferente şi comisioanele poate depăşi valoarea creditului tras iniţial.

Posesorii de carduri de credit care rambursează lunar numai suma minimă solicitată de bancă reuşesc să returneze împrumutul după ani buni de plată. Aceasta, în condiţiile în care nu mai cheltuiesc şi suma disponibilă pe card după ce fac o serie de plăţi lunare.

În cazul cardului de credit de la OTP,  care are o dobândă nominală de 22%, clienţii cu linie de credit de 6.000 de lei care îl utilizează în acest fel timp de cinci ani suportă costuri totale aferente dobânzii de circa 2.000 de lei. În cazul cardului Citibank, care are o dobândă nominală de 28%, plata dobânzii ajunge în acest scenariu la circa 3.800 de lei. La OTP, suma minimă pe care trebuie să o ramburseze clientul este de 5%, la care se adaugă taxele şi comisioanele datorate băncii. Astfel, în cei cinci ani, clientul va plăti circa 5.700 de lei. La cardul Citi, suma minimă care trebuie rambursată în fiecare lună este de 2%, iar plăţile făcute de client în acest scenariu însumează circa 4.000 de lei, valoare care include şi comisioanele percepute de bancă. În situaţia în care clientul cheltuie imediat după ce a plătit „rata“ la card soldul disponibil utilizând cardul la comercianţi, costurile aferente dobânzii suportate în cei cinci ani sunt mai mari: circa 6.400 de lei în cazul cardului OTP, respectiv, circa 8.600 de lei în cazul cardului Citibank. Pentru plăţile efectuate la comercianţi, posesorii de carduri de credit beneficiază de perioade de graţie, în care banca nu percepe dobândă.

În această situaţie, sumele lunare rambursate de clientul OTP însumează chiar 18.000 de lei, dar o mare parte din această sumă este cheltuită de-a lungul timpului, iar valoarea creditului luat de la bancă se menţine la 6.000 de lei. Toate calculele au fost făcute utilizând actualele dobânzi şi comisioane practicate de bănci.

Cu cât suma minimă plătită este mai mică, iar dobânda percepută este mai mare, cu atât suma datorată băncii se menţine la un nivel ridicat o perioadă mai lungă de timp. Dobânzile nominale la cardurile de credit sunt între  15%, la BRD, şi 28%  – Raiffeisen, Credit Europe, Citibank şi Millennium.

Mai puţini clienţi

210-51830-capital_25.jpgNumărul cardurilor de credit active era de 2,24 milioane la sfârşitul anului trecut, în scădere cu 17% comparativ cu un an înainte, potrivit datelor raportate de bănci la Banca Naţională a României. Anul trecut, a scăzut uşor şi numărul de tranzacţii efectuate cu cardurile de credit, ajungând la 2,86 milioane de operaţiuni.
Mult mai important, sumele chel­tuite de clienţii băncilor autohtone prin utilizarea cardurilor de credit s-au redus: de la 2,77 miliarde de lei, în 2008, au ajuns la 2,37 miliarde de lei, în 2009.