"Cine are de câştigat din aceste evoluţii de creşteri de preţuri: în principal, distribuitorii şi traderii, dar nu producătorii. Producătorii, cel puţin cei de pe surse convenţionale. În toţi aceşti ani a scăzut preţul la producător. În ciuda acestei scăderi de preţuri la producător, la consumatorul final preţurile continuă să crească, banii şi-i împart traderii şi distribuitorii şi profită de faptul că persoane fizice sunt consumatorii vulnerabili, clienţi captivi, şi o categorie de IMM-uri, ar trebui să intre în aceeaşi categorie de consumatori vulnerabili şi să fie protejaţi, pentru că altminteri, ceea ce câştigăm, dăm pe facturi, cu creşterea preţului în nesimţire. În aproape toate agenţiile din România, din păcate o spun, influenţele operatorilor sunt uriaşe, începând de la piaţa de asigurări, terminând cu ANRE sau ANCOM", a declarat  Dumitru Costin.

El a precizat, totodată, că nu înţelege pe ce a fost bazată această creştere a tarifului la energie electrică. "Nu ştiu pe ce se bazează această creştere, cum au justificat-o. Am trimis numirea reprezentantului nostru în ANRE, avem dreptul să numim un om acolo, am numit un om de foarte bună calitate, care dacă astăzi ar fi fost numit acolo, probabil că ar fi avut un cuvânt", a mai spus acesta. În context, liderul BNS a subliniat că definirea consumatorului vulnerabil trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern.

"Am avut recent o ieşire publică, atrăgând atenţia asupra riscurilor şi de pe alte pieţe, care au implicare pe consumatorul vulnerabil, deci şi piaţa de gaz. Se produce acelaşi lucru, iar asta trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern al României, definirea consumatorului vulnerabil şi mai ales identificarea şi cuantificarea acelor măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili în piaţa naţională şi europeană românească, lucru care nu este făcut", a mai spus Costin. El a arătat că BNS a atras atenţia, în urmă cu 3 săptămâni, asupra faptului că preţurile la utilităţi au fost şi continuă să fie controlate, pentru a fi absorbite până la începutul iernii, tocmai pentru că în România, în continuare, acest subiect este tratat cu superficialitate de autorităţi. De asemenea, acesta a reamintit că BNS a făcut, în anul 2008, o plângere colectivă împotriva Guvernului României. "În 2008, BNS a sesizat Comisia Europeană, comisarul european pentru energie, atrăgând atenţia Guvernului României că sfidează aplicarea acelei norme cuprinse în directiva europeană pentru energie, de a defini consumatorul vulnerabil şi de a-l proteja", a mai spus Costin. Liderul sindical a mai atras atenţia că riscuri există şi pe alte pieţe pentru consumatorul vulnerabil, iar acest lucru trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern al României. Agerpres