Coronavirusul face prăpăd în Marea Britanie, țară care a consemnat cel mai mare număr de decese zilnice înregistrate într-o zi, încă de la debutul pandemiei și până azi.

Presiunea pe sistemul sanitar este uriașă, iar spitalele seamănă în unele locuri cu o zonă de război, a avertizat consilierul științific al premierului Boris Johnson.

Coronavirusul face prăpăd în Marea Britanie: Noua tulpină a dus la explozia numărului de infectări

Marea Britanie a înregistrat miercuri 1.820 de noi decese asociate COVID-19, un nou record zilnic de la începutul pandemiei, transmite AFP.

Numărul noilor cazuri de infectare, de 38.905, şi-a continuat însă tendinţa descrescătoare observată în ultimele zile în această ţară foarte afectată de o mutaţie mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperită aici în decembrie.

Deşi ea în sine nu provoacă îmbolnăviri mai grave, această mutaţie sporeşte mortalitatea prin creşterea numărului infectărilor şi a presiunii asupra sistemului sanitar.

Situaţia este ”foarte, foarte rea în acest moment, cu o presiune enormă, iar în unele locuri ceea ce oamenii trebuie să gestioneze (în spitale) seamănă cu o zonă de război”, a declarat consilierul ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance.

4,6 milioane de britanici au fost imunizați deja

În acest timp continuă campania masivă de vaccinare a populaţiei, până miercuri 4,6 milioane de britanici fiind imunizaţi cu prima doză de vaccin.

Obiectivul guvernului de la Londra este ca până la jumătatea lunii februarie să vaccineze întregul personal sanitar şi vârstnicii de peste 70 de ani, în total circa 15 milioane de persoane.

O persoană din opt a fost infectată cu noul coronavirus în Marea Britanie, în decembrie, pe fondul răspândirii unei tulpini mult mai contagioase, potrivit unui studiu.

O persoană din 10 în Ţara Galilor, una din 13 în Irlanda de Nord şi una din 11 în Scoţia au contractat COVID-19 în aceeaşi perioadă, potrivit Oficiului pentru Statistici Naţionale.

Al treilea val al pandemiei de COVID-19 se manifestă în această perioadă în Marea Britanie, o ţară care a raportat aproape 90.000 de decese din rândul persoanelor testate pozitiv cu SARS-CoV-2, cel mai grav bilanţ din Europa.