„Hetero, unul dintre principalii producători de medicamente generice din India, a acceptat să producă în India peste 100 de milioane de doze pe an” din Sputnik V, a anunţat într-un comunicat RDIF, care a finanţat dezvoltarea vaccinului, adăugând că producţia urmează să fie demarată „la începutul anului 2021”.

Studiile clinice sunt în curs de desfăşurare în India

Potrivit AFP, studii clinice asupra vaccinului, în fazele a II-a şi a III-a, sunt în curs de desfăşurare în India. „Datorită cooperării noastre cu Hetero, vom putea fi în măsură să creşte în mod semnificativ capacitatea de producţie şi de a furniza populaţiei indiene o soluţie eficace în această perioadă dificilă a pandemiei”, a comentat directorul fondului, Kirill Dmitriev. RDIF a precizat că „cererile” pentru peste 1,2 miliarde de doze din vaccinul Sputnik V au fost înaintate de „peste 50 de ţări”.

Vaccinul va fi produs și în alte țări

În afară de India, vaccinul urmează să fie produs cu precădere în Brazilia, China sau Coreea de Sud, conform aceleiaşi surse. Rusia a afirmat că Sputnik V, dezvoltat de centrul de cercetare Gamaleia din Moscova, are o eficacitate de 95%, un rezultat echivalent cu vaccinurile dezvoltate de alianţa Pfizer / BioNTech şi de compania americană Moderna. „Preţul unei doze de Sputnik V pentru piaţa internaţională va fi mai mic de 10 USD”, a precizat RDIF.

Sputnik V se află în faza a 3-a a studiilor clinice

Se pare că vaccinul Sputnik V se află în prezent în faza a 3-a a studiilor clinice randomizate „dublu-orb” – când nici pacientul, nici medicul nu ştiu dacă a fost administrat un placebo – în rândul a 40.000 de voluntari. Concurenţa internaţională se dezlănţuie în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului responsabil de pandemie, care a paralizat ţări întregi de la începutul anului. Rusia este hotărâtă să se afle în fruntea cursei şi a anunţat în august, chiar înainte de studiile clinice pe scară largă, eficacitatea Sputnik V, suscitând îndoieli în cadrul comunităţii ştiinţifice internaţionale.