Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală

Coreea de Nord a efectuat cu succes lansarea unei rachete balistice intercontinentale, ceea ce îi conferă capacitatea de a lovi orice locație din Statele Unite ale Americii (SUA).

Ca urmare a acestui incident, Consiliul de Securitate al ONU va convoca o întrunire specială marți, la solicitarea SUA și a altor state. În cadrul evenimentului, se va discuta despre situația tensionată.

Informațiile cu privire la lansarea rachetei balistice intercontinentale au fost scoase la iveală de către autoritățile sud-coreene și japoneze.

Potrivit declarațiilor autorităților din Tokyo, racheta lansată de Coreea de Nord are o capacitate de deplasare de peste 15.000 km. Autoritățile nipone spun că aceasta poate ajunge în orice locație din Japonia și pe continentul SUA.

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni

La solicitarea Statelor Unite și altor state, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite va convoca o întâlnire marți pentru a discuta despre lansarea rachetei balistice intercontinentale de către Coreea de Nord.

Consiliul de Securitate Națională al Coreei de Sud a caracterizat lansarea rachetei drept un act destabilizator care a ignorat:

  • avertismentele internaționale
  • numeroasele rezoluții adoptate de Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite

După ce Coreea de Nord a efectuat cea de a cincea lansare de rachete balistice intercontinentale din acest an, oficiali chinezi și nord-coreeni s-au întâlnit la Beijing într-o discuție de nivel înalt.

coreea de nord
SURSA FOTO: Dreamstime

China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord

China, considerată cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, a reiterat angajamentul său de a consolida cooperarea și a menționat că discuțiile au abordat probleme de „interes comun”. Totuși, nu a furnizat detalii specifice.

Ca stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China a sprijinit toate rezoluțiile care au impus sancțiuni Coreei de Nord până în 2017, în contextul programului său de dezvoltare a armelor.

Cu toate acestea, începând din 2017, China a renunțat să sprijine sancțiuni suplimentare, argumentând că acestea ar putea intensifica tensiunile existente.

Coreea de Nord cutremură omenirea

Statele Unite și Coreea de Sud au emis un avertisment comun cu privire la posibilitatea unor atacuri nucleare viitoare.

Acest comunicat subliniază că, în cazul în care Coreea de Nord întreprinde orice acțiune nucleară, va primi un răspuns:

  • rapid
  • hotărât
  • copleșitor din partea semnatarilor

SUA au emis un avertisment către Coreea de Nord. Țara a indicat că orice posibil atac nuclear împotriva țării sau a aliaților săi:

  • ar fi considerat inacceptabil
  • ar putea avea consecințe serioase

Aici intră și prăbușirea regimului condus de Kim Jong Un.