Coreea de Nord a precizat că exerciţiul „surpriză” reuşit a demonstrat capacităţile sale de „contraatac nuclear letal”. În același timp, armata sud-coreeană a anunţat că a organizat manevre aeriene comune cu SUA, mobilizând avioane invizibile şi cel puţin un bombardier american cu rază lungă de acţiune B-1B.

„Exerciţiul a demonstrat desfăşurarea imediată şi la timp a mijloacelor de descurajare extinsă ale SUA în peninsula coreeană”, demonstrând „puterea copleşitoare” a aliaţilor, a precizat Ministerul sud-coreean al Apărării într-un comunicat de presă.

Și Japonia a desfăşurat duminică un exerciţiu militar comun cu Statele Unite, a anunţat Ministerul japonez al Apărării.

Potrivit agenţiei de stat KCNA, Kim Jong Un a ordonat un „exerciţiu de lansare” surpriză sâmbătă la ora locală 8.00 (23.00 GMT vineri). O rachetă Hwasong-15 a fost apoi lansată de pe aeroportul din Phenian în cursul după-amiezii. Primul test al unei Hwasong-15 a fost efectuat de Phenian în 2017.

Seulul afirmase că a detectat lansarea unei rachete balistice intercontinentale sâmbătă la ora locală 17:22 (08:22 GMT), despre care Tokyo a afirmat că a zburat timp de 66 de minute înainte de a cădea în zona sa economică exclusivă (ZEE) şi despre care a afirmat că ar fi fost capabilă să lovească America de Nord.

Potrivit KCNA, Phenianul a salutat testul – primul din ultimele şapte săptămâni – ca dovadă a „capacităţii (de luptă) eficiente a unităţilor ICBM, capabile de un contraatac mobil şi puternic”.

Acesta a spus că lansarea este o „dovadă clară” a fiabilităţii „puternicei descurajări nucleare fizice”.

Lansarea a avut loc în timp ce Seulul şi Washingtonul se pregătesc să desfăşoare un exerciţiu de simulare, care va avea loc săptămâna viitoare în capitala SUA, şi să discute ce ar trebui să facă în cazul în care Phenianul foloseşte arme nucleare.

Coreea de Nord, amenințare fără precedent pentru SUA și Coreea de Sud

Coreea de Nord a ameninţat vineri că va răspunde cu o forţă „fără precedent” la viitoarele manevre americano-sud-coreene. Phenianul consideră că aceste exerciții sunt pregătiri pentru un conflict armat şi o deteriorare a situaţiei de securitate în peninsula coreeană.

Duminică, purtătoarea de cuvânt a Phenianului şi sora liderului său, Kim Yo Jong, a declarat că aceste măsuri ale Seulului şi Washingtonului sunt cele care „pun în pericol în fiecare moment” peninsula şi deteriorează „stabilitatea” acesteia, potrivit KCNA.

„Avertizez că vom monitoriza fiecare mişcare a inamicului şi vom lua contramăsurile corespunzătoare, care sunt foarte puternice şi copleşitoare, împotriva tuturor acestor mişcări ostile împotriva noastră”, a adăugat ea.