Copiii, expuși unui pericol mai mare

Evgheni Timakov, medicul şef al centrului medical rusesc „Lider mediţinî” şi specialist în boli infecţioase şi vaccinuri, a declarat că cei mici sunt mai vulnerabili la noile tulpini ale coronavirusului care se răspândesc în prezent în Europa, conform tass.com

„Aceste tulpini îi afectează pe copii într-o măsură mai mare comparativ cu cele anterioare. Virusul suferă mutaţii, se modifică de aşa natură încât să afecteze mai mulţi oameni, să depăşească diverse bariere imune, să găsească lacune în sistemul nostru imunitar şi să acopere toate segmentele populaţiei. Aceasta este evoluţia lui normală, aşa a fost şi aşa va fi întotdeauna în cazul fiecărui virus. Noile tulpini sunt mai contagioase”, a transmis specialistul, potrivit sursei menționate.

Avertisment de ultim moment pentru părinți

Totuși, medicul a constatat faptul că, deşi copiii sunt mai vulnerabili la noile tulpini, aceştia vor dezvolta în general o formă mai uşoară a bolii sau vor fi asimptomatici, fără consecinţe grave.

Când a fost întrebat despre vaccinarea împotriva COVID-19, Timanov a menţionat faptul că aceasta nu este necesară când este vorba de copiii sub vârsta de 12 ani.

„Eu sunt un susţinător al vaccinării, dar când vine vorba de coronavirus, aş reflecta asupra faptului dacă copiii cu vârsta sub 10-12 ani, înainte de a ajunge la pubertate, ar trebui să primească vaccinul împotriva coronavirusului, deoarece infecţia nu este atât de periculoasă pentru ei ca în cazul adulţilor. Au nevoie de vaccin mai mult persoanele care sunt expuse riscului, inclusiv copiii din grupurile de risc”, a subliniat acesta.

Trebuie menționat că cei mici reprezintă aproximativ 8-10% din totalul pacienţilor cu COVID-19 din Rusia, cel mai mare număr de copii infectaţi fiind înregistrat în grupa de vârstă 13-15 ani, a informat la sfârşitul lunii ianuarie directorul adjunct al Institutului Central de Cercetare Epidemiologică din Moscova, Alexander Gorelov.