Deputatul UDMR Farago Petru a afirmat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor că ori de câte ori vine vorba despre maghiari, USR-ului „i se aprinde beculeţul ‘Orban Viktor'”, context în care tema sau dezbaterile moţiunii simple „Amar de mediu” nici nu mai contează.

„Citind moţiunea, am impresia că nu contează despre ce vorbim, pentru că voi, cei de la USR, vă aduceţi minte de un singur lucru: ori de câte ori este vorba despre maghiari, vi se aprinde beculeţul „Orban Viktor”. Trebuie să vă spun că şi „Orban cel rău” este la fel de rusofil cât este Macron sau ceilalţi demnitari ai statelor occidentale care importă gaz rusesc sau discută bilateral cu Putin.

Poate ar fi momentul să luaţi câteva cursuri de diplomaţie şi politică externă, poate veţi afla cum se derulează discuţiile dintre liderii de stat şi cred că este cazul să vă găsiţi alte teme, mai de folos pentru comunităţile din ţara noastră, pentru că venind cu astfel de subiecte nu cred că peste doi ani acestea vă vor aduce voturi şi ar fi păcat, pentru că aţi pornit ca o tânără speranţă în politică.

Este o vorbă în fotbal: s-a născut talent şi a murit speranţă. Iar asta vi se potriveşte de minune”, a declarat deputatul UDMR la dezbaterea moţiunii simple „Amar de mediu”, potrivit Agerpres.

UDMR: Retorica USR, plină de „fake news”

El a arătat că UDMR, prin ministrul Mediului, Tanczos Barna, n-a făcut altceva decât să implementeze 50% din programul de guvernare şi s-a declarat surprins de textul moţiunii simple, „pentru că avea aşteptări mai mari”.

„Observ cu îngrijorare că parlamentarii de la USR şi din opoziţie continuă cu retorica lozincilor şi textelor politicianiste, pline de ‘fake news’ şi dezinformări. Ca să nu mai vorbesc de faptul că, citind moţiunea, am avut senzaţia că autorii au dat de înţeles că nu cunosc elemente de bază din tehnica legislativă. Se solicită sancţionarea unui ministru pentru o lege adoptată de Parlament. (…) Citind moţiunea, m-am simţit ca la piaţă şi vă spun sincer că acolo am auzit conversaţii mult mai bine formulate şi bazate pe argumente solide”, a explicat deputatul UDMR.

Moțiunea a fost respinsă de Camera Deputaților

Potrivit acestuia, deşi Opoziţia are la îndemână instrumentul democratic al moţiunii simple, „ar trebui să se respecte pe ea însăşi, astfel încât să formuleze actuala moţiune la un nivel intelectual mai mare, nu ca la piaţă”.

„Cred că simpatizanţii USR au aşteptări mai mari de la dumneavoastră. Să nu mai vorbesc de faptul că textul moţiunii propagă „fake news’-uri şi încearcă să formuleze atacuri la adresa unui ministru care nu face altceva decât să repare managementul defectuos din ultimii 10 ani. A fost o perioadă în România când justiţia a fost folosită de unii pentru răzbunări politice. Dar ce are acest lucru de-a face cu situaţia din prezent? (…) Fostul nostru coleg Marko Attila nu a fost condamnat definitiv în niciun dosar, mai mult, a fost achitat în majoritatea lor până acum. Justiţia îşi va urma cursul, dar vă întreb de la acest microfon: vă veţi cere scuze faţă de Marko Attila, când veţi afla de la instanţe ceea ce noi ştim deja? Că este nevinovat?”, a menţionat parlamentarul.

Camera Deputaţilor a respins, luni, moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna.