Ionuț Moșteanu a făcut mai multe declarații. Potrivit acestuia, chiar și adăugând UDMR și grupul minorităților, o alianță formată doar din USR, PNL și UDMR ar totaliza aproximativ 35%, insuficient pentru guvernare.

Ionuț Moșteanu este de părere că singura formulă viabilă ar fi o coaliție PSD-PNL-USR

Moșteanu a susținut că, în acest context, singura formulă viabilă ar fi o coaliție PSD-PNL-USR, care ar putea fi condusă de Ilie Bolojan. Deputatul USR a susținut că Bolojan este un om integru, preocupat de reforme reale, și că ar înțelege nevoia de a implementa măsuri mult amânate de-a lungul anilor de alți politicieni aflați la putere.

Acesta a subliniat importanța reformei administrative, a reducerii cheltuielilor inutile și a eliminării dependenței comunităților locale de fondurile centrale, criticând relația actuală, pe care o consideră „bolnavă”, între administrațiile locale și Guvern.

„Nu funcţionează altfel, e aritmetică simplă parlamentară. Şi vă dau un exemplu: USR cu PNL şi cu UDMR, chiar şi cu minorităţile, nu strâng 50%. Deci e nevoie de un PSD la masă ca să avem un 50%. Deci nu funcţionează altfel. Eu pot să-mi doresc orice. Mi-aş dori să facem doar cu PNL sau cu PNL şi UDMR. Noi avem 13, UDMR-ul are 7, PNL-ul are 15. Suntem la 35. De la 35 până la 50% îţi trebuie mult”, a spus Moşteanu.

Ionuț Moșteanu
SURSĂ FOTO: Facebook

Liderul deputaților USR a vorbit și despre un potențial scenariu de guvernare PSD-AUR

În legătură cu un potențial scenariu de guvernare PSD-AUR după alegeri, Moșteanu a arătat că PSD este un partid eterogen, format din persoane cu viziuni diferite. El a menționat că o parte dintre social-democrați sunt apropiați ideologic de AUR și Călin Georgescu, dar există și membri ai PSD care înțeleg parcursul european al României și care ar putea susține candidați precum Nicușor Dan. Totodată, a recunoscut că o altă parte a PSD ar putea opta să-l susțină pe George Simion.

„Ilie Bolojan a arătat că este un om integru care vrea o reformă, înţelege şi ştie foarte bine că trebuie să facem nişte lucruri care au tot fost amânate de-a lungul anilor de diverşi politicieni care au avut frâiele puterii. Şi acum nu e cazul acum e anul electoral, acum mai durează se supără primarii şi de-aia n-avem primarii două tururi, n-avem reformă administrativă, avem nişte cheltuieli absolut aiuristice, avem o dependenţă a comunităţilor locale de banii de la centru şi o relaţie pur şi simplu bolnavă între aceste finanţări care vin de la centru şi primari. Şi asta trebuie să înceteze, ca să ne facem bine”, a mai spus deputatul USR.

Deputatul USR a criticat vehement stagnarea reformelor, menționând că lipsa alegerilor locale în două tururi, absența unei reforme administrative autentice și cheltuielile publice ineficiente sunt efecte ale acestor amânări repetate. Moșteanu a adăugat că această situație se menține din cauza temerii față de reacția primarilor în anul electoral și a blocajului provocat de rețelele de influență care controlează instituțiile statului de decenii.

„Sunt unii care în sufletul lor sunt mai aproape de AUR şi de Călin Georgescu. Şi unii sunt ca Simion şi ca Georgescu, mulţi sunt însă conştienţi de drumul pe care trebuie să-l parcurgă România. Sunt social-democraţi în sensul european al cuvântului şi eu pe ei contez. Şi ştiu că o parte dintre cei de la PSD nu ştiu cum cum vor face ei campanie, dar cu siguranţă îl vor susţine pe Nicuşor Dan.

O parte îl vor susţine pe Simion, însă eu am încredere, cunosc bine ţara asta şi am încredere că e mai multă Românie care înţelege miza acestor alegeri decât acea Românie furioasă şi înţeleg foarte bine pe oamenii care l-au votat pe Simion că s-au săturat de corupţie, s-au săturat să vadă aceleaşi feţe, învârtite la instituţiile statului, aceeaşi clică de oameni de 20-30 de ani se învârte pe nişte posturi călduţe şi ţin statul ăsta capturat. Ciolacu trebuia să-şi dea demisia. De ce a mai rămas el agăţat nişte luni de zile, ce spera, ce credea?”, a conchis Moşteanu.

Referindu-se la premierul Marcel Ciolacu, liderul USR a spus că acesta ar fi trebuit să-și dea demisia, întrebând retoric care erau speranțele sale și ce urmărea rămânând în funcție pentru câteva luni în plus.