AUR, pe primul loc în topul preferințelor românilor pentru alegerile parlamentare

Potrivit lui Mirel Palada, „cel mai recent sondaj electoral Sociopol, realizat în perioada 21 – 23 iulie 2025, prezintă fotografia momentului în privința votului politic în România”.

Conform sondajelor, afirmă sociologul, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, partidele politice s-ar clasa astfel:

  • Pe prima poziție s-ar afla AUR, cu un scor de aproximativ 38%;
  • PSD ar obține 21% din voturi;
  • Pe locul al treilea s-ar clasa PNL, cu 15%;
  • USR ar ocupa poziția a patra, cu 12%;
  • Iar UDMR ar închide lista partidelor care ar trece pragul electoral, cu 5%.

Restul formațiunilor politice, precum POT condus de Anamaria Gavrilă sau S.O.S. România condus de Diana Șoșoacă, nu ar depăși pragul de 5% necesar pentru intrarea în Parlament, precizează Mirel Palada într-o postare pe Facebook.

Sociologul a mai punctat că participarea la vot ar fi una medie, situându-se ușor peste pragul de 40%, mai exact 42%, un nivel considerat specific pentru alegerile parlamentare.

Potrivit acestuia, sondajul a fost realizat în perioada 21–23 iulie 2025, pe un eșantion de 1.002 persoane, prin metoda interviurilor telefonice (CATI).

Studiul este reprezentativ pentru populația adultă cu rezidența în România și are o marjă de eroare de +/- 3,2%.

Un studiu realizat de INSCOP arată că AUR se află în topul intențiilor de vot ale românilor

În altă ordine de idei, un studiu realizat recent de INSCOP arată că AUR se află pe primul loc în opțiunile de vot ale românilor înaintea alegerilor parlamentare din 2025, cu un scor record de 40,5%, detașându-se clar de celelalte formațiuni politice.

În același timp, partidele aflate la guvernare, printre care Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD), înregistrează pierderi semnificative în intenția de vot, PSD ajungând la unul dintre cele mai scăzute niveluri din istoria sa. În acest context, opoziția se confruntă cu o polarizare accentuată, conturând un peisaj politic tot mai fragmentat.

PNL urcă pe locul al doilea în preferințele electoratului, cu un procent de 17,3%, în timp ce PSD continuă să scadă, atingând un nivel minim istoric de 13,7%, apropiat de scorul USR, care se menține în jurul valorii de 13,1%.

Partidul UDMR, împreună cu formațiuni mai mici precum POT și SENS, se situează în intervalul 2-5% din intențiile de vot, în timp ce SOS România și candidații independenți obțin procente mai mici. Mai multe puteți citi aici.