Cu toate că „taxa pe soare” a fost abrogată conform OUG32 / 2024, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul și software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori).

Asociația Producătorilor de Energie Electrică (APCE) a venit cu un comunicat de presă în acest sens.

Cine plătește?

ANRE recunoaște în scris: cele 100 milioane de euro vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România prin taxa de distribuție.

România nu are în acest moment o rețea energetică smart (smart-grid) pentru că acest lucru înseamnă instalarea de contoare inteligente la toți consumatorii din România. În loc să instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE irosește 100 milioane de euro și dorește instalarea a câte două contoare inteligente la fiecare prosumator.

De ce se instalează două contoare la fiecare prosumator?

ANRE
SURSA FOTO: APCE

Asociația susține că, pe cât pare de surprinzător, ANRE își recunoaște incompetența. Asociația spune că se comunică adevăratul motiv pentru care instalează două contoare la fiecare prosumator. Cu ajutorul celui de-al doilea contor (inutil), măsoară toată producția fotovoltaică inclusiv energia care nu este injectată în rețea, adică energia produsă și consumată direct de prosumatori (autoconsum).

„ANRE dorește să contorizeze această energie pentru raportare în fața organismelor europene. ANRE și Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investițiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român.

În loc să facă investiții serioase în infrastructură, ANRE și Ministerul Energiei doresc să acopere lipsa de realizări prin această contorizare, chiar dacă asta înseamnă să plătim 100 milioane de euro pentru nimic”, se arată în comunicat de presă.

ANRE se ascunde în spatele unor directive europene

Se pare că unele instituții ale statului român au reflexul de a invoca directive europene pentru deciziile lor discutabile. Conform APCE, ANRE invocă „directiva europeană 2019/944”. Aceasta însă nu face referire la montarea cel de-al doilea contor. El face referire la contorizarea inteligentă primară (contorul de la poartă). În plus, ANRE face referire într-un răspuns oficial dat pentru A.P.C.E. la o broșura cu caracter consultativ comandata de Comisia Euroeana ca fiind de fapt… “legislație europeana” făcând o confuzie gravă cu sau fără intenție.

APCE atrage atenția că folosirea cu „rea-credință” sau interpretarea greșită a unor directive europene generează în societate un sentiment anti-european care poate avea consecințe grave.

Nu există directive europene care să oblige instalarea celui de-al doilea contor. Din informațiile APCE nu există o altă țară în Europa care să solicite dubla contorizare.

APCE solicită:

  • Eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori;
  • Interpretarea corecta si nepărtinitoare a legislației europene aflata in vigoare.