Eurowind Energy primește finanțare de 65,33 milioane euro pentru parcul eolian de la Pecineaga

Eurowind Energy, jucător important pe piața de energie regenerabilă din Europa, a semnat o facilitate de credit în valoare de 65,33 de milioane de euro pentru construcția unui parc eolian la Pecineaga. Acesta va avea o capacitate totală de 48 MW.

Banca Comercială Română SA (BCR) și Erste Group Bank AG (Erste Group) au fost finanțatorii acestui proiect, fiecare contribuind cu 32,66 milioane de euro.

Creditul, care are o maturitate până în 2040, acoperă 70% din costurile totale de dezvoltare ale parcului eolian. În plus, cele două bănci asigură un pachet mai amplu în valoare de 18 milioane de euro, care include finanțarea TVA-ului aferentă investițiilor și alte produse dedicate susținerii proiectului Pecineaga.

BCR și Erste Group au acționat ca Aranjori Principali Mandatați și Bănci Finanțatoare, iar BCR a avut și rolul de agent de Garanții și Bancă de Cont.

Parcul eolian va fi gata în 2025

Parcul eolian de 48 MW, dezvoltat de Eurowind Energy, este planificat să devină operațional în primul trimestru al anului 2025. Acesta va genera aproximativ 176.000 MWh pe an și va putea alimenta până la 48.000 de gospodării cu energie verde. Investiția totală în proiect este estimată la aproximativ 93 de milioane de euro.

„BCR are un rol activ în promovarea tranziției către o economie verde, iar finanțarea pentru Eurowind Energy confirmă expertiza noastră și cooperarea pentru dezvoltarea unui sector energetic sustenabil. Oferim un portofoliu amplu, care susține importanța strategică a României în asigurarea securității energetice a regiunii, ce include instrumente financiare, dar și soluții adaptate proiectelor de energie regenerabilă și eficiență energetică. De altfel, ne folosim de fiecare oportunitate ca să aducem în atenție avantajele surselor de energie verde, dar și faptul că România beneficiază de diversitate climatică și energetică”, a declarat Mihaela Iorga, Corporate Executive Manager BCR.

România, o piață cu o creștere atractivă

Adrian Dobre, Country Manager Eurowind Energy România, a apreciat implicarea susținută demonstrată de Banca Comercială Română și de Erste Group. El a exprimat speranța că aceasta este doar începutul unei colaborări pe termen lung între părți.

Dobre a menționat că parcul eolian de la Pecineaga reprezintă primul proiect al companiei din noul val al energiei regenerabile din România. El a afirmat că Eurowind Energy consideră România o piață de creștere atractivă.

Reprezentanții Erste Group au transmis că sprijină investițiile în dezvoltarea durabilă a Europei Centrale și de Est și promovează tranziția către energie sustenabilă. Wolfgang Hargassner, Head of Corporate Finance la Erste Group, a subliniat importanța parcursului către energie verde și contribuția remarcabilă a parcului eolian de la Pecineaga la tranziția energetică verde din România și din întreaga regiune.

„Parcul eolian Pecineaga va furniza energie curată, regenerabilă și fiabilă gospodăriilor și companiilor din România. Vreau să mulțumesc persoanelor care au contribuit la realizarea acestui proiect, în special, echipei Erste Group – BCR care a structurat tranzacția, și întregii echipe Eurowind pentru cooperarea constructivă. Parcul eolian de la Pecineaga reprezintă o contribuție remarcabilă la tranziția energetică verde din România și este un pas semnificativ pentru întreaga regiune. Alături de clienții noștri, vom continua să sprijinim tranziția către energie sustenabilă”, a spus Wolfgang Hargassner.