Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), informează că consulul a fost prins în flagrant delict. Acesta ar fi primit documente clasificate din partea unui cetățean rus, o activitate incompatibilă pentru statutul de diplomatic.

De menționat este faptul că, măsurile vor fi aplicate conform dreptului internațional, conform Reuters.

„FSB a arestat în flagrant delict un diplomat estonian, consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, în timp ce primea documente clasificate din partea unui cetăţean rus. Aceste activităţi sunt incompatibile cu statutul său de lucrător diplomatic şi au un caracter ostil faţă de Rusia. Măsuri conforme dreptului internaţional vor fi aplicate faţă de diplomatul străin”, a declarat FSB, citat de Interfax.

Amintim faptul că, potrivit normelor internaţionale, diplomaţii se bucură de imunitate în ţara în care lucrează. Cu toate acestea, ei pot fi privaţi de dreptul de a rămâne la post în caz de încălcare a legii sau de acţiuni ostile.

Estonia susține că a fost vorba de o ”provocare”

O reacție în acest sens a venit și din partea Estoniei, care a denunţat arestarea consulului Mart Latte drept „o provocare” şi o acţiune „aranjată”. Mai exact, ministrul de Externe al Estoniei a declarat că arestarea este un nou exemplu de situaţie în care Rusia caută o confruntare cu Uniunea Europeană, conform Radio Free Europe.

Trebiue mențioanat faptul că, în ultimii ani, cazurile de spionaj între Moscova şi Occident s-au înmulțit, pe măsura creşterii continue a tensiunilor după criza ucraineană şi anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Rusia a fost acuzată în ultimii ani de numeroase afaceri de spionaj în mai multe ţări europene

În aprilie, consulul Ucrainei la Sankt-Petersburg, Aleksandr Sosoniuk, a fost arestat de FSB pentru că ar fi încercat să obţină informaţii secrete, fiind obligat să părăsească teritoriul Rusiei, potrivit Agerpres.

Totodată, în ultimii ani Rusia a mai fost acuzată de numeroase afaceri de spionaj în mai multe ţări europene, ceea ce de fiecare dată a dus la expulzări reciproce de diplomaţi.