În contextul agravării situaţiei din Afganistan, o alianţă militară condusă de Rusia a trimis, marţi, un grup operativ la frontiera dintre Tadjikistan şi Afganistan.

Alianţa militară, condusă de Rusia în cadrul Comunităţii Statele Independente, este cunoscută drept OTSC (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă). Din ea fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Mai bine de 1.000 de soldaţi afgani au fugit în Tadjikistan din cauza ofensivei talibanilor

Recent, talibanii au avansat spre regiunile de la frontiera cu fosta republică sovietică din Asia Centrală, scriu agenţiile EFE şi Interfax.

“La 6 iulie, un grup operativ condus de şeful Statului Major interarme al OTSC, general-colonelul Anatoli Sidorov, a sosit în Tadjikistan”, transmite serviciul de presă al OTSC. Grupul de ofiţeri s-a deplasat de la Moscova la Duşanbe la bordul unui avion militar.

Cu o zi înainte, situaţia la graniţa dintre Tadjikistan şi Afganistan a devenit extrem de tensionată, peste 1.000 de soldaţi afgani fiind nevoiţi să treacă graniţa pentru a scăpa de ofensiva talibană. Preşedintele tadjik, Emomali Rahmon, a ordonat mobilizarea a 20.000 de rezervişti pentru a consolida apărarea graniţei cu Afganistanul.

Grupul operativ al OTSC va inspecta regiunile din sudul ţării şi se va întâlni cu reprezentanţi ai Ministerului tadjik al Apărării, ai trupelor de grăniceri şi Comitetului de securitate de la Duşanbe.

General-colonelul Anatoli Sidorov a indicat că “principalul obiectiv al activităţii grupului operativ este supravegherea situaţiei la frontiera tadjiko-afgană şi pregătirea propunerilor cu măsuri comune în cadrul OTSC”.

Rusia are o bază militară în Tadjikistan, dotată cu tot ce este necesar pentru a sprijini această ţară

Preşedintele tadjik a avut o convorbire telefonică luni cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar acesta din urmă a exprimat disponibilitatea Moscovei de a susţine Duşanbe atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul OTSC.

Situaţia de la frontiera tadjiko-afgană este “extrem de tensionată”, a declarat, marţi, Andrei Rudenko, viceministrul rus de Externe, având în vedere că aproximativ 70% din zonele de frontieră ale Afganistanului se află sub controlul talibanilor.

Diplomatul rus a reamintit că o bază militară rusă se află în Tadjikistan, fiind “dotată cu tot ceea ce este necesar pentru a sprijini Tadjikistanul în caz de nevoie”.

Între 1992 şi 2005, supravegherea frontierei tadjiko-afgane a fost efectuată de grăniceri ruşi în virtutea unui acord între Duşanbe şi Moscova.

Sursa foto: Dreamstime