Referindu-se la retragerea militarilor NATO din Afganistan, ministrul apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a declarat că o consecință a acestei operațiuni ar putea fi izbucnirea unui război civil în această țară. Şi a subliniat Şoigu că Alianța Nord-Atlantică nu a putut obține rezultatul pe care l-ar fi dorit, în ciuda prezenței în această țară timp de 20 de ani, scrie Yeni Șefak. 

YENI ŞAFAK (Turcia), 23 iunie 2021 – Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat la 14 aprilie că începând cu data de 1 mai, SUA vor începe retragerea din Afganistan, retragere care se va încheia la 11 septembrie, la a 20-a aniversare a atacurilor teroriste asupra World Trade Center. Turnurilor Gemene și Pentagonului. După SUA, și NATO a anunțat într-un comunicat: „Trupele noastre au plecat împreună în Afganistan și tot împreună vom părăsi această țară”. 

În timp ce retragerea din Afganistan continuă, Ministerul Apărării din Rusia a transmis legat de această operațiune o declarație privind un „război civil”. În declarația sa, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, amintește că odată cu retragerea NATO din Afganistan există posibilitatea izbucnirii unui război civil în această țară. Şoigu spune că Alianța Nord-Atlantică nu a putut obține rezultatul pe care l-ar fi dorit, în ciuda prezenței în această țară timp de 20 de ani și subliniază că sunt necesare măsuri urgente pentru schimbarea situației.  

Pe de altă parte, forțele talibane au ocupat principalul punct de frontieră dintre Afganistan și Tadjikistan, ceea ce a reprezentat una dintre evoluțiile cele mai importante de la începutul ultimei etape de retragere a Statelor Unite.

„Am fost obligați să părăsim toate punctele de control”

După acest eveniment, un militar care a dorit să-și păstreze anonimatul a declarat presei: „Am fost obligați să părăsim toate punctele de control, iar unii soldați au trecut frontiera și au pătruns în Tadjikistan. Până dimineața sute de talibani erau peste tot”.  

SUA au desfășurat în Afganistan aproximativ 2.500 de soldați și aproape 18 mii de militari cu contract, iar NATO a desfășurat în Afganistan în jur de 7.500 de soldați.