Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost invitatul lui Silviu Mănăstire în emisiunea “Dosar de politician”.

“Asistăm la cea mai dramatică, accelerată și brutală transformare”

Mircea Geoană a confirmat că, odată cu venirea lui Joe Biden la Casa Albă, lucrurile au revenit pe un făgaş normal în interiorul NATO, pe care o numeşte “cea mai de succes alianță din istoria umanității”. În plus, este nevoie de NATO în zilele noastre mai mult decât oricând, a mai precizat acesta.

“Suntem mai mult decât pe un făgaș normal, suntem pe un făgaș foarte pozitiv. Şi NATO nu a fost în pericol în sens propriu niciodată de la înființarea sa, pentru că asta este de fapt ceea ce face ca NATO să fie relevant și să fie considerat cea mai de succes alianță din istoria umanității, pentru că a putut întotdeauna să se adapteze unui mediu de securitate care evoluează, care se schimbă.

Iar acum asistăm la cea mai dramatică, accelerată și brutală transformare de mediu de securitate și de ordine globală pe care am avut-o probabil în decenii, dacă nu în secole. Deci, nevoia de NATO este azi mai mare decât oricând. Nevoia Statelor Unite de a-şi mobiliza toți aliații săi este mai mare decât oricând. Dorința și intenția noastră de a păstra NATO relevant, puternic, vigilent și credibil este mai mare decât oricând. Acest summit va avea consecințe pe termen lung”, a declarat Mircea Geoană, potrivit Rador.

Ce se întâmpla cu România dacă nu ar fi existat extinderea NATO?

Mircea Geoană a atras atenţia asupra implicaţiilor care le-ar fi putut avea o lipsă a extinderii NATO pentru ţările din regiunea noastră, în contextul ameninţării pe care o reprezintă Rusia în zona Europei de Est şi a Mării Negre: “Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost cu ţări din regiunea noastră”.

“A fost un summit extraordinar de pozitiv, și nu spun asta pentru că trebuie să fac reclamă organizației pentru care lucrez. A fost un summit constructiv, pozitiv, ambițios, dinamic și care ne dă foarte multe speranțe că vom continua pentru următoarele decenii să reprezentăm această alianță de mare succes de care trebuie să vă spun și ceva ca român.

Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost cu ţări din regiunea noastră, dacă NATO nu s-ar fi extins, dacă după ce NATO s-a extins nu venea și Uniunea Europeană. Multă lume, acum își pune și întrebări cu privire la aceste organizații, sunt și frământări şi multe întrebări sunt poate legitime, dar vreau să vă spun că diferența între a fi parte a unei alianțe care îți asigură pace şi securitate și îți garantează predictibilitate ție ca țară este un lucru bun, să profităm de acest lucru, este o perioadă în care problemele noastre istorice de teamă permanentă cu privire la jocul marilor puteri peste și deasupra capătului nostru nu mai au actualitate.

E o perioadă foarte bună, trebuie să profităm de ea cât de mult putem, evident, și în plan economic și în plan social, și în plan tehnologic și în multe alte zone”, a mai declarat, luni, Mircea Geoană.

Sursa foto: Dreamstime