Consiliul Concurenţei pregăteşte un răspuns la solicitarea Comisiei Europeane (CE) privind programul „Prima Casă”. CE vrea să stabilească clar că statul nu ajută băncile, ci oamenii.

Consiliul Concurenţei a anunţat, azi, printr-un comunicat, că autorităţile române pregătesc informaţiile referitoare la instituirea programului de garanţii pentru creditele persoanelor care doresc să cumpere locuinţe prin programul „Prima Casă” şi că elaborarea răspunsului  are loc în conformitate cu precedurile de rutină în relaţia cu forul comunitar.

„Solicitarea Comisiei vizează o prezentare generală a programului Prima Casă necesară pentru realizarea unei analize preliminare în baza reglementărilor în domeniul ajutorului de stat, întrucât forul comunitar este singura autoritate competentă să se pronunţe în acest domeniu”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Programul e nediscriminatoriu”

Şeful Consiliului Concurenţei consideră că programul „Prima Casă” conţine măsuri menite să ajute populaţia să-şi achiziţioneze prima casă, în contextul lipsei acute a lichidităţilor generate de actuala criză economico-financiară şi reticenţei manifestate de bănci în reluarea creditării. „Programul Prima Casă este nediscriminatoriu, limitat în timp şi are un pronunţat caracter social”, este de părere Chiriţoiu”.