Autoritatea de concurență suspectează că 4 companii, Rosilo Montaj SRL, Bio Diversitas SRL, Aeon Building SRL şi M.B. Building&Consulting SRL, s-au înțeles și au adoptat un comportament menit să asigure câştigarea contractului de concesiune de către ofertantul prestabilit de către acestea.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile celor trei firmelor, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale acesteia.

Reamintim că, în anul 2019, Consiliul Concurenței a finalizat o analiză pe piața serviciilor de parcare publică cu plată la nivelul municipiilor reşedinţă de județ.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că, în unele cazuri, durata contractelor de delegare a gestiunii/concesiune pentru servicii de parcare este foarte mare, existând şi posibilitatea de prelungire. Astfel, deși concurenţa între furnizorii/prestatorii de servicii de parcare se poate manifesta doar cu ocazia derulării procedurilor de achiziție publică pentru desemnarea operatorilor care vor administra parcările, pe perioada derulării contractului, piața este închisă pentru concurență. Ca urmare, una dintre recomandările Consiliului Concurenței este ca autorităţile publice locale să limiteze durata contractelor la o perioadă de 5 ani și să evite prelungirea nejustificată a acestora.