Cifra de afaceri a crescut cu 12,8% în primele şase luni, la 233,15 milioane de lei.

Totalul cantităţilor transportate s-a ridicat în prima parte a anului la 3.416.000 tone, mai mult cu 2,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„În primele 6 luni ale anului au fost transportate 3.416.000 tone de produse, cu 97.000 tone mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021. Din totalul de 1.543.000 tone de ţiţei, condensat şi gazolină provenite din producţia internă, care au fost transportate şi livrate către rafinării în semestrul I 2022, cantitatea de 528.000 tone a fost transportată pe calea ferată (34,2%). Serviciile de transport prestate de societate se adresează unui număr redus de clienţi, cantităţile de ţiţei transportate fiind în strânsă legătură cu politica comercială a acestora. Serviciile de transport ţiţei, gazolină şi condensat au fost prestate în baza contractelor încheiate cu clienţii tradiţionali: OMV Petrom, Petrotel LUKOIL, Rompetrol Rafinare şi cu clienţi noi: NIS Petrol şi Serinius Energy România”, arată raportul companiei.

S-au făcut investiții majore cu scopul de a majora activitățile de transport

În perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2022 s-au realizat investiţii în valoare de 32.397.000 lei, adică 80% din programul planificat de 40,4 milioane lei pentru prima jumătate a anului.

Proiectele de investiţii implementate în cadrul Conpet vizează atât creşterea eficienţei activităţii de transport, cât şi operarea în siguranţă a Sistemului Naţional de Transport.

Statul român deține 58, 7% din acțiunile Conpet

Conpet este operatorul Sistemului Naţional de Transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului (S.N.T.). Serviciul de transport este prestat în regim de monopol natural pe bază de tarif stabilit de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Sistemul de transport prin conducte are o lungime de aproximativ 3.800 km, din care, în prezent, se utilizează pentru transportul ţiţeiului, gazolinei, condensatului 3.161 km de conducte.

Compania are circa 1.600 de salariaţi şi o capitalizare de 595,6 milioane lei.

Conpet este controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine 58,7% din acţiuni.

Producătorii de de energie obțin profituri uriașe vânzând gaze naturale americane Europei (sub formă de LNG) în contextul închiderii robinetului de la Kremlin

Potrivit experților consultați de Business Insider, din cauza creșterii prețurilor la gaze, exporturile din Statele Unite către Europa le aduc companiilor americane profituri uriașe. Cererea a explodat după ce Rusia a redus masiv livrările către statele UE, iar până la 1 noiembrie, statele Uniunii trebuie să-și umple la 80% din capacitate rezervele de gaze.

Profit de peste 300%

Potrivit lui Segalen, companiile pot umple în SUA un cargou cu gaz natural lichefiat pentru circa 60 de milioane de dolari iar apoi îl vând în Europa cu 275 de milioane. Cumpărătorii care au semnat contracte înainte de actuala criză a energiei, la prețuri mult mai mici, obțin, de asemenea, profituri uriașe, scrie Business Insider.