Andrew McCabe, fost director adjunct FBI, explică: „Un astfel de conflict nu va semăna cu acțiunile noastre din Irak, Afganistan sau din Siria. Acesta ar fi un conflict la un nivel complet diferit, cu un adversar foarte sofisticat, bine pregătit și înarmat.

Analiștii militari citaţi de CNN susțin că Iranul plănuieşte atacuri precum cele asupra petrolierelor din strâmtoarea Urmuz sau de la instalațiile petroliere saudite. SUA au învinuit Iranul pentru aceste atacuri, Iranul a negat, dar piețele mondiale s-au resimțit oricum puternic, iar atacuri mai ample ar putea provoca șocuri mai puternice.

De asemenea, Iranul ar putea apela la numeroșii săi aliați din regiune, pentru lupta sa cu America: milițiile șiite, Hezbollah, Hamas, Houthi, grupări care s-ar putea folosi de contrainformațiile, logistica și armele iranienilor, pentru a lansa atacuri teroriste împotriva aliaților SUA, a ambasadelor și bazelor militare (ale SUA – n.r.), a unor oficiali americani sau chiar a unor simpli cetățeni, în afara dar și pe teritoriul american.

La rândul său, analistul militar Mark Herling, general în retragere, declară că „există o rețea de cetățeni iranieni pe teritoriul american, sub monitorizarea FBI. Dacă ne raportăm la forța de luptă, Iranul nu se poate compara cu SUA, care dispun de mult mai multe nave de război, avioane, elicoptere, tancuri și militari activi.

Şi expertul în securitateIlan Goldenberg crede că „iranienii știu că, dacă urcăm pe scara escaladării, capacitățile noastre aeriene și navale le vor distruge pe ale lor. Sunt foarte mulțumiți să plănuiască atacuri la scară mai mică, la un nivel asimetric. Dar, unde, cum, ce ținte… tot ceea ce știm cu siguranță este că iranienii au promis o ripostă pentru asasinarea acelui comandant de rang înalt”.

În timp ce ambasadorul Iranului la ONU, Majid Takht-Ravanchi, dă asigurări că va exista o răzbunare foarte serioasă atunci când Iranul va considera de cuviință, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, răspunde tranşant: „Vom răspunde cu forță, cu putere, dacă liderii Iranului vor lua o decizie nefericită”.