“Compania nu poate comenta cu privire la fundamentul amenzii aplicate până la primirea motivării autorității, însă oricum ne rezervăm dreptul de a formula acțiuni legale. Trebuie menționat faptul că în perioada analizată activitatea de asigurare auto obligatorie a înregistrat constant pierderi, iar în această situație pasul logic a fost ajustarea tarifelor pentru acoperirea costurilor. Situația nu a fost singulară, ci comună întregii industrii, și este de presupus că și alţi competitori din piaţă au procedat la ajustarea tarifelor pentru a acoperi costurile în mod corespunzător, pe baza unor indicatori cheie, precum frecvența daunelor sau evoluția costurilor de reparație”, arată precizările companiei, transmise Capital.

Consiliul Concurenţei a anunţat marţi că a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de 246.739.195 lei (aproximativ 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA). 

Omniasig are un angajament solid în ceea ce privește concurența loială, acesta fiind aplicat consecvent în relațiile de afaceri. Aplicarea sancţiunii nu afectează îndeplinirea obligaţiilor asumate de Omniasig în faţa clienţilor săi şi nici solvabilitatea companiei, Omniasig operând pe baze solide la nivel național”, mai spun reprezentanţii companiei.

Consiliul Concurenţei a declanşat în urmă cu trei ani o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm şi UNSAR (Uniunea Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din România). În timp, ancheta a fost restrânsă la piaţa asigurătorilor de RCA membri UNSAR.

„Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 lei (aproximativ 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA)”, arată un comunicat al autorităţii de concurenţă.

 

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz – Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA.

Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei.