Comisia Europeană salută acordul pentru certificatul electronic COVID-19. Acesta va fi gratuit

Comisia Europeană a salutat, vineri, acordul politic provizoriu la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul referitor la Regulamentul care reglementează certificatul electronic al UE privind COVID-19. Acest lucru înseamnă că certificatul, denumit anterior „adeverinţă electronică verde”, este în grafic pentru a fi gata la sfârşitul lunii iunie, după cum era planificat.

Acordul de vineri a fost obţinut într-un timp record, la doar două luni de la prezentarea propunerii Comisiei Europene, arată instituţia, într-un comunicat de presă.

Pentru Comisie, negocierile privind certificatul au fost conduse de comisarul Didier Reynders, în strânsă cooperare cu vicepreşedinţii Vera Jourová şi Margaritis Schinas, precum şi cu comisarii Thierry Breton, Stella Kyriakides, şi Ylva Johansson.

Ce spune Ursula von der Leyen

„Ne îndeplinim angajamentul asumat ca certificatul electronic al UE privind COVID să poată fi utilizat înainte de începutul verii. Cetăţenii europeni aşteaptă cu nerăbdare să călătorească din nou, iar mulţumită acordului de astăzi, ei vor putea călători, foarte curând, în condiţii de siguranţă. Certificatul electronic al UE privind COVID este gratuit, securizat şi accesibil oricărui european. Acesta va acoperi vaccinarea, testarea şi vindecarea, oferind cetăţenilor diferite opţiuni. Certificatul respectă pe deplin drepturile fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv protecţia datelor cu caracter personal. Toţi cetăţenii UE au dreptul fundamental la liberă circulaţie în UE. Certificatul electronic al UE privind COVID, disponibil pe hârtie sau în format electronic, le va permite europenilor să călătorească mai uşor – fie ca să îşi vadă familiile şi pe cei dragi, fie ca să profite de o perioadă de odihnă binemeritată.

Dorim să mulţumim Parlamentului European şi preşedinţiei portugheze pentru dedicarea, perseverenţa şi munca imensă depusă cu o viteză record în vederea ajungerii la un acord cu privire la propunerea pe care am prezentat-o. Mai rămân însă multe de făcut. La nivelul UE, sistemul va fi gata în următoarele câteva zile. În prezent, este esenţial ca toate statele membre să continue implementarea sistemelor lor naţionale pentru a se asigura că sistemul poate fi operaţional cât mai curând posibil. Acestea sunt aşteptările legitime ale cetăţenilor UE. Acordul de astăzi demonstrează că, mulţumită angajamentului şi cooperării tuturor, certificatul electronic al UE privind COVID va fi disponibil la timp”, a afirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Certificatul electronic al UE privind COVID – elemente esenţiale

În urma acordului la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul, certificatul electronic al UE privind COVID:

  • va acoperi vaccinarea, testarea şi vindecarea;
  • va fi disponibil în format electronic şi pe hârtie, în funcţie de alegerea destinatarilor, şi va conţine un cod QR semnat digital;
  • va fi gratuit, se va obţine cu uşurinţă şi va fi disponibil şi pentru persoanele vaccinate înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului referitor la certificatul electronic al UE privind COVID;
  • va putea fi utilizat şi de către statele membre în scopuri naţionale, dacă acest lucru este prevăzut în legislaţia naţională;
    statele membre trebuie să se abţină de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare deţinătorilor unui certificat electronic al UE privind COVID, cu excepţia cazului în care acestea sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice;

De asemenea, Comisia va mobiliza 100 de milioane EUR pentru a sprijini statele membre să ofere teste la preţuri accesibile.

Acordul politic va trebui acum să fie adoptat în mod oficial de către Parlamentul European şi Consiliu. Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie şi, pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, prevede o perioadă de introducere treptată de şase săptămâni pentru eliberarea certificatelor.

În paralel, Comisia va continua să sprijine statele membre pentru ca acestea să îşi finalizeze soluţiile lor naţionale pentru eliberarea şi verificarea certificatului electronic al UE privind COVID, precum şi să ofere sprijin tehnic şi financiar statelor membre pentru a se conecta la portal.

Sursă foto: Dremstime