Printre acestea se află și Spania, care nu susține această idee. În total, 20 de state nu sunt de acord cu testele PCR gratuite. Conform EFE, acestea susțin că nu dețin capacitatea tehnică, logistică și economică pentru a suporta testele gratuite.

Acest lucru s-ar putea întâmpla, totuși, în momentul în care vaccinarea va avansa și numărul testelor necesar va fi mai redus.

Certificatul verde, gata la începutul lunii iulie

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre acest document și a specificat că va fi foarte util persoanelor care călătoresc în alte țări.

„Se așteaptă ca la sfârșitul lunii iunie – început de iulie să fie deja gata acest certificat verde, nu pașaport de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Conține trei tipuri de informații

-dovada de vaccinare

-istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile

-un test negativ în ultimele 72 de ore

Testare gratuită la nivelul UE

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că la nivelul UE se dorește acces gratuit la testare, tocmai pentru a nu fi condiționată în vreun fel sau altul vaccinarea.

„Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a spus medicul la Digi 24.

Certificatul va avea forma unui cod QR

Codul QR va putea fi solicitat de către orice persoană vaccinată sau care a trecut prin boală. Acesta se va putea descărca electronic, pe un telefon sau un alt device.

Informațiile pe care acest cod le conține vor fi scanate în punctele de trecere a frontierei.

„Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date”, a menționat Gheorghiță. „Mai avem cealaltă bază de date în România, CoronaForms, în care se regăsesc atât rezultatele testelor, cât şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19. Practic, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Se lucrează la armonizarea bazelor de date, pentru a fi în grafic cu celelalte țări europene. Mai mult, acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal.

„Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului și de a-l transmite celor din jur”, a explicat Valeriu Gheorghiță.