Comisia Europeană a constituit un grup de lucru care să colaboreze cu companiile farmaceutice. Aici se vor identifica principalele obstacole pentru producţia de vaccinuri anti-COVID-19. Totodată, se vor face pregătiri pentru noile variante ale coronavirusului. Anunțul a fost făcut, pentru agenţia EFE, comisarul european pentru Piaţă Internă, Thierry Breton. Decizia vine în contextul în care statele UE se confruntă cu livrări întârziate ale vaccinurilor.

”Acum trecem de la o fază de negociere a contractelor şi discuţii de execuţie a lor la faza în care trebuie să abordăm o provocare de producţie fără precedent pentru continentul nostru”, spune comisarul Breton. Acesta a fost indicat de șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, să conducă grupul de lucru.

”Obiectivul meu este eliminarea obstacolelor din producţia actuală. Ştim metoda, trebuie identificate capacităţile disponibile”, a adăugat el. Iar pe termen mediu, este nevoie de ”un plan ambiţios pentru ca în 18 luni Europa să fie complet autonomă”.

Comisia Europeană, reacție dură

Anunţul companiei AstraZeneca privind livrarea a numai 40 de milioane de doze de vaccin către statele UE în primul trimestru al acestui an, faţă de cele 80 de milioane promise, şi de asemenea reducerea cantităţilor livrate de Pfizer/BioNtech în ultimele săptămâni au declanşat critici din partea guvernelor europene la adresa Comisiei Europene pentru modul în care aceasta a încheiat contractele cu companiile farmaceutice. Statele UE se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri şi de calendare incerte.

Într-o întâlnire cu presa desfăşurată joi, Ursula Von der Leyen a recunoscut că Bruxellesul a subestimat dificultăţile companiilor farmaceutice de a produce vaccinuri pe scară largă. Ea a avertizat că problemele ar putea continua, potrivit Politico. Şefa Comisiei Europene a spus că producţia de vaccinuri va fi neregulată în lunile următoare. Asta pentru că companiile producătoare se lovesc de riscul permanent al insuficienţei materiilor prime şi altor componente.

Ursula Von der Leyen şi preşedinţia portugheză a Consiliului UE au trimis săptămâna aceasta o scrisoare celor 27 de state membre. În document se menţionează că este nevoie să fie ”desfăşurate toate mijloacele necesare” pentru perfecţionarea fabricilor de vaccinuri existente. ”Să ne adunăm toate eforturile cu industria pentru a spori livrările de vaccinuri şi capacitatea de producţie în UE”, se mai arată în scrisoare, conform textului redat de agenţia EFE