Comisia Europeană poartă discuţii cu grupul farmaceutic Johnson & Johnson pentru rezervarea şi achiziţia în avans a unui vaccin menit să protejeze de noul coronavirus. Discuţiile referitoare la vaccinul aflat în dezvoltare sunt avansate, susţin doi oficiali apropiaţi negocierilor, potrivit Reuters.

“Acordul Comisiei cu grupul american Johnson & Johnson este pe cale să aibă loc”, a precizat un oficial important din sectorul sănătăţii al unui stat membru al Uniunii Europene. O a doua sursă a declarat că Executivul european a purtat, marţi, o discuţie telefonică cu cei de la J&J despre un posibil acord.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat deocamdată să comenteze aceste informaţii. Nici cei de la J&J nu au fost mai darnici cu comentariile, declarând doar că poartă discuţii cu mai multe guverne şi organizaţii globale, referitor la dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19.

Dacă totul se va concretiza, ar fi primele achiziţii aranjate de Comisia Europeană de când aceasta a fost mandatată de către cele 27 de guverne naţionale să folosească un fond de urgenţă, în valoare de peste 2 miliarde de euro, pentru a încheia acorduri cu până la 6 producători de vaccinuri, scrie news.ro.

Uniunea Europeană ar putea încheia un acord şi cu francezii de la Sanofi

Acordul cu americanii de la J&J ar putea fi anunţat săptămâna viitoare, spun sursele, însă există şi posibilitatea să dureze ceva mai mult până la finalizare sau chiar ca acordul să nu mai fie încheiat deloc. Oficialul din domeniul sănătăţii a mai precizat că Uniunea Europeană îşi doreşte încheierea unui acord şi cu Sanofi, producător francez de medicamente.

Germania, Franţa, Italia şi Olanda au anunţat încă de săptămâna trecută că au achiziţionat 400 de milioane de doze ale unui posibil vaccin, în principiu disponibile pentru toate statele membre, de la producătorul britanic AstraZeneca. Compania dezvoltă un vaccin împotriva COVID-19 alături de Universitatea Oxford. AstraZeneca a semnat un acord similar şi cu Statele Unite în urmă cu o lună de zile.