Adresându-se prin videoconferinţă unor europarlamentari germani şi francezi, Scholz a atenţionat însă că detaliile tehnice ale unei asemenea taxe vamale sunt complicate şi un acord în acest sens între statele statele membre ale UE probabil nu va putea fi obţinut mai devreme de unul sau doi ani.

De ce se dorește această taxă

Comisia Europeană doreşte să instituie o astfel de taxă pentru bunurile importate în UE din state care nu au obiective de mediu la fel de ambiţioase cum sunt cele pe care executivul comunitar le-a înscris în Pactul Verde european.

Vineri va avea loc un summit prin videoconferință

Liderii europeni vor discuta joi şi vineri la un summit prin videoconferinţă propunerile Comisiei Europene privind bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-207 şi planul de relansare bazat pe crearea unui fond de 750 de miliarde de euro constituit din sume atrase de executivul comunitar de pe pieţele financiare, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi.

Se dorește creșterea resurselor financiare

Comisia Europeană doreşte creşterea resurselor financiare proprii astfel încât viitorul buget plurianual al UE pentru care a propus alocarea sumei de 1.100 de miliarde de euro să depindă mai puţin de contribuţiile statelor membre.

Instituirea unor noi taxe este evocată şi ca sursă de finanţare pentru rambursarea pe termen lung a sumelor ce ar urma să fie atrase de pe pieţele financiare pentru planul european de relansare.

Klaus Iohannis a vorbit cu Președintele Consiliului European

Președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu Președintele Cosiliului European, Charles Michel. Cei doi au discutat despre pregătirile reuniunii CE. Reuniunea va avea loc vineri, 19 iunie.

Discuţia a vizat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit şi Planul de redresare economică, propuse recent de către Comisia Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale ale României în procesul de negociere privind pachetul de propuneri al Comisiei Europene şi a subliniat că aceste propuneri reprezintă o bază bună de negociere, în vederea asigurării resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substanţiale din perioada post-criză COVID-19.