Scopul acestui proiect de declaraţie privind drepturile şi principiile digitale este de a le oferi cetăţenilor o referinţă clară cu privire la genul de transformare digitală pe care îl promovează şi susţine Europa. Declaraţia va constitui, de asemenea, un ghid privind noile tehnologii destinat factorilor de decizie şi întreprinderilor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Drepturile și libertățile UE, transpuse în mediul online

Drepturile şi libertăţile consacrate în cadrul juridic al UE şi valorile europene care sunt expresia principiilor ar trebui să fie respectate în mediul online în aceeaşi măsură ca şi offline. Odată ce va fi aprobată în comun, declaraţia va defini şi abordarea în materie de transformare digitală pe care o va promova UE în întreaga lume.

„Ne dorim tehnologii sigure, care să fie în slujba oamenilor şi care să funcţioneze respectându-ne drepturile şi valorile. Şi dorim ca acest lucru să fie valabil şi în mediul online. Dorim, de asemenea, ca toţi cetăţenii să aibă posibilitatea şi mijloacele de a participa activ la societăţile noastre tot mai digitalizate. Această declaraţie constituie o referinţă clară cu privire la drepturile şi principiile aplicabile în mediul online”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a afirmat că declaraţia privind drepturile şi principiile digitale stabileşte, de asemenea, o dată pentru totdeauna, că faptele considerate ilegale offline ar trebui să fie ilegale şi online.

„Dorim ca europenii să ştie că prin simplul fapt că locuiesc, studiază, lucrează sau desfăşoară activităţi economice în Europa, se pot bizui pe o conectivitate de vârf, pe un acces neîntrerupt la serviciile publice şi la un spaţiu digital sigur şi echitabil. Declaraţia privind drepturile şi principiile digitale stabileşte, de asemenea, o dată pentru totdeauna, că faptele considerate ilegale offline ar trebui să fie ilegale şi online. Intenţionăm, totodată, să promovăm aceste principii ca pe un standard demn de urmat de către întreaga lume”, a spus Thierry Breton.

Ce vizează mai exact proiectul de declarație?

Proiectul de declaraţie vizează drepturi şi principii esenţiale pentru transformarea digitală, cum ar fi punerea accentului pe indivizi şi pe drepturile lor, sprijinirea solidarităţii şi a incluziunii, asigurarea libertăţii de alegere online, încurajarea participării la spaţiul public digital, îmbunătăţirea siguranţei, a securităţii şi a capacităţii de acţiune a persoanelor şi promovarea unui viitor digital durabil.

Aceste drepturi şi principii ar trebui să îi însoţească pe cetăţenii Uniunii Europene în viaţa lor de zi cu zi: conectivitate digitală de mare viteză şi la preţuri abordabile pretutindeni şi pentru toţi, săli de clasă bine dotate şi cadre didactice cu competenţe digitale, acces neîntrerupt la serviciile publice, un mediu digital sigur pentru copii, deconectarea după programul de lucru, obţinerea de informaţii uşor de înţeles cu privire la impactul produselor noastre digitale asupra mediului, controlarea modului în care sunt utilizate datele lor cu caracter personal şi cu cine sunt partajate.

Declaraţia se întemeiază pe dreptul UE, de la tratate la Carta drepturilor fundamentale, dar şi pe jurisprudenţa Curţii de Justiţie. Experienţa dobândită cu ocazia adoptării Pilonului european al drepturilor sociale a fost, de asemenea, folosită în acest sens.

Fostul preşedinte al Parlamentului European, David Sassoli, a susţinut, încă din 2018, ideea că accesul la internet constituie un nou drept al omului. Promovarea şi punerea în aplicare a principiilor stabilite în declaraţie va constitui un angajament politic comun şi o responsabilitate comună atât la nivelul Uniunii, cât şi la nivelul statelor membre, în limitele competenţelor lor respective.

Pentru a se asigura că declaraţia va produce efecte concrete pe teren, Comisia a propus în luna septembrie să monitorizeze progresele, să evalueze lacunele şi să formuleze recomandări de acţiuni prin intermediul unui raport anual privind „Stadiul îndeplinirii obiectivelor deceniului digital”.