”Când a fost elaborată ‘Busola strategică’ nu eram conştienţi de numărul mare de provocări cu care ne confruntăm astăzi, pentru că la frontierele estice ale Europei nu se întâmplase nimic şi situaţia din Sahel (regiune din Africa – n.r.) era mult mai bună decât acum”, a mai arătat Josep Borell, responsabilul cu apărarea externă la nivel european.

”Europa este în pericol”

Cel mai la îndemână exemplu pe care oficialul l-a dat în discursul său este cazul de la granița Ucrainei dar a mai menționat și despre evenimentele din Orientul Mijlociu, Balcanii de Vest sau cele din regiunea Indo-Pacific.  „Ne confruntăm cu provocări. Europa este în pericol. Înainte, când se spunea aşa ceva, unii râdeau, însă acum râd mai puţin”, a subliniat Borrell.

Oficialul a specificat că pentru a evita astfel de situații, este recomandată suplimentarea forțelor armante la nivel european, mai exact, acesta a vorbit despre crearea unei forțe care să cuprindă 5.000 de militari cu posibilitatea ca aceștia să se poată mobiliza imediat în cazul unor evenimente amenințătoare precum cele cu care ne confruntăm astăzi.

”Rămân multe de făcut în ceea ce priveşte definirea scenariilor, structurilor de comandă şi control, costuri comune, planificare anticipată şi un proces de luare a deciziilor mai flexibil. Este însă clar că este nevoie să ne sporim capacitatea de reacţie rapidă şi hotărâtă, iar evenimentele recente o demonstrează cu prisos”, a anunțat Josep Borrell.

Pentru a delimita mai bine aceste aspecte despre care a vorbit, șeful diplomației europene va susține marți seara un nou eveniment care vizează tema apărării în plan extern al Uniunii Europene. Conferința va purta numele de ”Europa în pericol: Ce urmează pentru securitatea și apărarea UE?”, conferință la care va lua parte, de asemenea, ceilalți membrii ai Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE).